В Банско отчитат двоен ръст на резервациите за празниците, най-много гърци

В Банско отчитат двоен ръст на резервациите за празниците, най-много гърци

Резервациите за Коледа и Новогодишните празници в Банско са двойно повече в сравнение с миналата година. Зимния ски сезон в Банско беше фициално открит и очакванията на туристическия и хотелиерския бранш са оптимистични, пише „Монитор“.

Повечето от хотелите в Банско вече са запълнени за предстоящите празници. Традиционно за Коледа повечето резервации са направени от българи, а за посрещането на новата година преобладават тази от чужденци.

Най-много туристи се очакват от Гърция.

„През миналите уикенди, това беше преобладаващия поток туристи. Спазват правилата, дисциплинирани са“, коментира Зорка Тамбукиева – секретар на туристическия бранш в Банско.

По думите на мениджъра на хотел в Банско Иванка Банкова, освен резервации, в града има сериозен брой анулации, имайки предвид несигурната COVID обстановка. Според кмета на Банско Иван Кадев пък след успешния летен сезон в курорта, няма пречка зимният също да бъде успешен.

Зелени сертификати в курорта ще се изискват само в хотелите и ресторантите. На лифтовете е задължително единствено носенето на предпазни маски. До 26 декември цените за лифт картите остават на нивата си от миналата година. След това ще се повишат с 12%, което ще повиши цената на дневната карта до 79 лв. за възрастен.

Заради обилните снеговалежи през последните седмици, условията на пистите са добри, но има опасност от лавини извън обозначените за каране на ски места.