Върнаха в Кипър откраднати врати от иконостас

Върнаха в Кипър откраднати врати от иконостас

Ценна религиозна реликва от края на XVIII век, открадната и изнесена незаконно от Кипър след турското нашествие, се завръща от Япония.

„Успешно завършва спасителната операция по един от най-сложните случаи на репатриране на кипърски културни ценности“, съобщи Отделът за антиките на страната.

Върнатите на Кипър царски иконостасни врати са открити в колеж по изкуствата в Япония през 90-те години. Репатрирането им става възможно благодарение на координираните усилия на редица кипърски и японски държавни органи и организации, и на Кипърската църква, посочва отделът.

Случаят продължава повече от 10 години, въпреки че Кипър доказва произхода и незаконното отнемане на вратите. Според японското законодателство обаче те са законно притежавани от колежа, тъй като са закупени легално.

Религиозната и културна ценност е датирана от 1778 г. и е образец на кипърската иконографска школа.

Дверите са изчезнали от църква в село в северната част на острова след турската инвазия. От храма са откраднати и фрагментирани дърворезби и свещена утвар, чиято съдба все още е неизвестна.

След консервация иконостасните врати ще бъдат предадени на Светата архиепископия на Кипър, докато не стане възможно връщането им в църквата, на която принадлежат, уточняват от ведомството.