Въпреки че са без заплати: Депутати вземат около 1500 лева на месец

Въпреки че са без заплати: Депутати вземат около 1500 лева на месец

Около 1400 – 1500 лева взимат част от депутатите всеки месец, въпреки че се отказаха от заплатите си по време на извънредното положение. Преди около месец НС прие решене, че народните представители се лишават от основото си трудово възнаграждения. Още тогава обаче стана ясно, че в това не влизат т.нар. безотчетни допълнителни средства, на които всеки от тях има право и са в размер на 2/3 от заплатите.

Това в момента е около 2800 лева. Тези пари трябва да се използват за заплати на сътрудници и експерти, за шофьори, за провеждане на семинари, за събития по изборните им райони и други.

Всяка парламентарна група има различна схема за това как се разпределят тези средства. При всички обаче общо е едно – всички средства се плащат на парламентарната група и постъват в касата й, а от там стигат до депутатите.

Например ГЕРБ въведе строги правила за разходването на тези средства преди години. Всеки депутат, който иска да ползва от тях, може да го прави за конкретен повод и трябва да го посочи. От ГЕРБ увериха пред „Монитор“, че тези правила все още важат и техните депутатите им не получават гарантирана месечна сума.

При Обединени патртиоти има схема за разпределние на средствата. Почти половината остават за депутатите, поясниха от патриотите пред „Монитор“. Една част – около 30 на сто – отиват за парламентарната група, а останалите около 20 % – за партията – в случая ВМРО и НФСБ.

При социалистите около 50 % от тези допълнителни пари остават за депутата, а останалите отиват за групата, именно за заплати на сътрудници и други.

Междувременно Халил Летифов от ДПС коментира пред БНТ, че тези т.нар. „безотчетни пари“, всъщност са отчетни и са за подпомагане на дейността на депутатите. Въореки това той даде да се разбере, че освен заплати, от ДПС не са получавали такива допълнителни средства.

Иначе преди седмица здравният министър Кирил Ананиев отчете, че близо 1,4 млн.лева са постъпили в сметката на ведомството от депутатските заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *