Външно министерство с поздрав към българите във всичките кътчета по света

Външно министерство с поздрав към българите във всичките кътчета по света

Министерството на външните работи честити 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! По повод 24 май Държавният културен институт към министъра на външните работи подготви две виртуални инициативи, с които отправяме поздрав към сънародниците ни у нас и зад граница и приятелите на България по света, съобщиха от ведомството.

За празника на българските букви е изработен двуезичен видеоклип, разказващ историята и пътя на арт инсталацията „Българските букви/Скритите букви“, как се изработват буквите, „животът им“ в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името „Българските букви“ в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща. Проектът, който се реализира за първи път през 2018 г., представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет.

Видеото, което може да бъде видяно на следния линк https://www.youtube.com/watch?v=BkDjCIgAY-A&list=TLPQMjEwNTIwMjF2Slo6pu_Lwg&index=2 е част от партньорството между ДКИ и фондация „Прочети София“.

До 25 май със съдействието на Българската национална телевизия в YouTube канала на ДКИ https://www.youtube.com/watch?v=jAtA9QipdRw ще бъде достъпен за гледане документалният филм „Ходене по чудесата“ с автори Бойко Василев и Хрисимир Данев. Филмът разказва за живота на Св. Климент Охридски, за несломения му дух, ентусиазъм и воля да стигне докрай с мисията. Разказът е пътуване във времето, но също и в Охрид, Костур и София, в албанските и словашките земи и ходене по чудесата на Св. Климент.

„В този празничен ден на духовността и познанието Министерството на външните работи отправя своите поздравления и благодарности към българските общности зад граница за активността им, за ентусиазма и инициативите, с които помагат за популяризирането на България и за съхраняването на българския дух, където и да се намират по света“, пишат от ведомството.