НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Вълчев: 30 000 деца не учат онлайн, но пролетта са били повече

30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние, посочи просветният министър Красимир Вълчев по време на онлайн дискусия за проблемите с дистанционното обучение. Той допълни, че броят им е намалял спрямо пролетта, когато отново всички минаха към уроци от вкъщи и 36 000 ученици не са успели да се включат в тях.

Вълчев уточни, че се събира информация на база декларации от родителите, че децата им не могат да осъществяват електронно обучение, но с тоя списък влизат и деца, които не желаят да участват в самия процес. Затова и има разлика между броя, които нямат устройства и тези, които са включени в онлайн обучението. „Много от децата имат смартфорни и учат. Те не са в тези 31 000, които не учат. Има и такива с телефони, но не учат.”, посочи министърът. По думите му около 15% от ученици и в присъствено обучение не са ангажирани с учебния процес.

18 000 устройства вече били раздадени на учениците от училищата, посочи Вълчев. До януари пък трябва д бъдат закупени и доставени устройства с училищните бюджети със средствата, които бяха отпуснати от държавата. До тогава школата могат да си помагат взаимно и тези, които нямат устройства да поискат чрез образователните инспекторати съдействие за такива от съседно на тях училище.

„Не можем да закупим 700 000 устройства, за да кажем, че сме осигурили равен достъп, но с допълнителните средства системата прави възможното да се осигурят повече устройства.”, каза Вълчев.

Той подчерта, че ключовият фактор е ученето. „Важно е да се задават задачи на децата и да се контролира тяхното изпълнение, да се използва проекто-базираното обучение.”, каза още министърът.

Училищата имали и право да заплатят и интернета на децата, чиито родители не могат да си позволят да го плащат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *