Вълчев: Не може да чакаме да мине вируса до края на учебната година

Вълчев: Не може да чакаме да мине вируса до края на учебната година

Децата не са основен фактор, колкото по-малки са, толкова по-малко боледуват и заразяват, но класната стая е факторът, който свърза малките мрежи в една голяма и ние трябва да бъдем предпазливи. От друга страна, не може да чакаме да мине вирусът. Ако чакаме, това означава да чакаме края на учебната година. Това заяви пред бтв просветният министър Красимир Вълчев.

Той обясни, че само 2 на 1000 от бързите тестове на учителите са били положителни. Това говорело, че те не са фактор на разпространени на заразата.

По думите му февруари и март ще бъдат трудни месеци, защото все още няма да има изграден колективен имунитет благодарение на имунизацията. Такъв ще има чак напролет, посочи Вълчев. 24% от учителите били заявили, че желаят да се ваксинират. „В момента се допълват списъците. Целта ни не е да задължим някого. Процентът не е нисък, той ще се увеличи”, уверен е просветният министър. Той посочи, че когато дойде неговият ред, също ще се ваксинира.

Четвъртък ще влязат още 200 000 в класните стаи , от тях 170 000 са ученици и 30 000 учители. Те ще трябва да носят маски в часа. Като е препоръчано да правят и почивки, в които да ги свалят и да се отварят прозорците. Ще се проветряват и по време на междучасията.

В началото на годината МОН даде възможност по решение на родителите децата им да преминават към дистанционно обучение. Учениците се включват с камера в урока, а ако не могат, имат допълнителни занимания. За тях учителите провеждат и поне 10 часа месечно допълнителни уроци. Към момента общо били одобрени 1400 заявления, от които около 1000 са актуални. 600 са в начален етап. „Дори да нямаме коронавирус, това е добра алтернатива едно дете да остане в клас, ако му се налага да отсъства”, каза министърът.

Вълчев обясни, че няма намерение да удължава настоящата учебна година повече, след като вече дадоха възможност през декември 1-6 клас не вземат нов материал, а да провеждат дейности по интереси по време на дистанционното обучение. „До края на юни сме удължили учебната година. 313 училища ще учат и през юни. Тези, които учиха декември, юни ще имат дейност по интереси”, обясни министърът. Той допълни, че ще има и диференцирано отучване, както беше миналото лято на шатрите. 40 000 са участвали в заниманията минала година.

Просветният министър няма да предлага и промени в закона, с които следващата учебна година да стартира по-рано.