НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Вучич обсъжда „руско-сръбско стратегическо партньорство“ с дясната ръка на Лавров

Сръбският президент Александър Вучич обсъди „руско-сръбското стратегическо партньорство“ с Александър Грушко, заместник-министър на външните работи на Русия.

Срещата се състоя в Белград и за нея информира руското министерство на външните работи. Грушко е бил в Белград два дни – на 13 и 14 октомври. По време на престоя си в сръбската столица той е имал разговори със своя колега Никола Селакович и вътрешният министър Александър Вулин.

„Бяха обсъдени въпроси свързани с двустранното сътрудничество. Акцентът бе върху укрепването на руско-сръбското стратегическо партньорство в условията на увеличаващата се глобална криза“, се казва в документа на руското МВнР. В него се подчертава, че „фокусът на разговорите е бил и върху съвместната работа за гарантирането на стабилност на Балканите и последствията от западната конфронтация“.

„Двете страни изразиха желанието си за подобряване на сътрудничеството в много и различни области, както и продължаването на политическия диалог и комуникацията по линията на министерствата на външните работи“, се казва още в документа разпространен от руското министерство на външните работи.

На 23-ти септември Сърбия подписа споразумение с Русия за взаимни „консултации“ по външнополитически въпроси. Никола Селакович подписа споразумението заедно с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където повечето западни делегации отбягваха руския първи дипломат заради инвазията в Украйна. Планът за консултации се очаква да продължи две години. В същото време медиите в Сърбия и Русия съобщиха, че сръбският президент Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са „подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения“.