Все повече българи търсят по-добро заплащане в големите градове

Все повече българи търсят по-добро заплащане в големите градове

Повече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки ден, за да работят в някой от големите градове в страната. Причината – прехраната в малките градове е все по трудна, предприятия почти няма, а цената на труда е все по-ниска, предава Bulgaria ON AIR.

Любо Панчев живее в село Гара Бов. Той си вади хляба, благодарение на строителството. Избрал е да работи в София. Така всеки ден изминава 49 километра с влак за около 50 минути, за да стигне до работа.

„Предпочитам да работя там, където живея. Само че работа в София има повече и е по-добре платена“, сподели Любо Панчев.

Освен размера на заплатите, обаче експертите посочват, че липсата на работни места също е определящ фактор за това хората да работят в по-голeмия град.

„Най-високата брутна заплата средна за страната е в София, където възнаграждението е малко повече от 1800 лв. Най-ниското възнаграждение е в Благоевград, Видин, Кюстендил“, каза Атанаска Тодорова от КНСБ.

Поне 100 000 души пътуват всеки ден до друго населено място. Според данни на общините средно на ден в София от съседни общини влизат около 17 000 работещи.

Само от Перник броят им е 11-12 000 души. От другите близки градове най-много работещи идват от Ихтиман, Своге, Самоков, Костинброд и Драгоман.

Към Варна и Бургас всяка сутрин отиват по 10 000 от околните насели места. Сезонните работници в столицата през лятото стигат до 42 000 души. През зимата те са около 15 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *