Всеки трети заразен в България е бил на почивка или работа в чужбина

Всеки трети заразен в България е бил на почивка или работа в чужбина

Близо всеки трети, който е бил диагностициран с коронавирус в България, е бил на почивка или работа в чужбина. Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски.

„Преди месец доц. Кунчев съобщи, че съсредоточаваме усилията си в България, а не само на привнесени случаи. В момента има слаб трафик по границите и по-интересни са случаите в огнища в страната. Мъжът от Русе е с ясна пътека от Англия, също семейството от Стара Загора. 30% са заразените, свързани с някакво пътуване. Една от първите вълни беше на прибиране от ски курорти във Франция, сега доста от случаите нямат нищо общо с това“, каза той.

„Трябва да се изследват всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Трябва да се изследват всички работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. Също тези с пневмония. Утре се открива лаборатория в „Пирогов“ с PCR.“, каза пък заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

От думите на Мутафчийски стана ясно, че от медицинския персонал в България са заразени 23-а души. В „Бърза помощ“ също имало заразен.

„Изследвани са 40 души вчера, ще се изследват 40 и днес в „Бърза помощ“ в София. Там имаме колежка, която е пътувала в чужбина и е с коронавирус“, каза Мутафчийски.

„Бях уведомен, че се закрива белоградчишката болница. Препоръчах да бъдат привлечени лекарите от там във видинската болница. В момента може би са пристигнали пробите на 25 лица от видинската болница, сега вече има ясно основание да бъде направено PCR изследване на персонала, ще бъде извършено днес във ВМА“, каза още Мутафчийски.

„Единствените мерки, дали резултат, са дистанцирането и социалното изолиране, това никой не го е отрекъл. Акцентът в целия свят е върху това“, каза той.

От представената статистика стана ясно, че 522 са потвърдените случаи на COVID-19 в България. 24 са новите случаи за 24 часа.

Заразено е момче на 17 години в Бургас.

В болница са приети 10, изследвани са около 400 души. От новооткритите случаи 13 са в област София. Няма нова засегната област за изминалото денонощие.

За вчера починалите са четирима. За един мъж в „Пирогов“ не е било съобщено вчера, тъй като пробата му е излязла късно снощи. Той е постъпил в тежко състояние, интубиран е и по-късно е починал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *