Време е за море: Колко ще ни струва в България и Гърция

Време е за море: Колко ще ни струва в България и Гърция

Летният туристически сезон започна и с примамливи цени на нощувките. До два пъти по-евтино би ни излязла почивката по родното Черноморие този месец, отколкото в разгара на сезона през юли и август, съобщава NOVA.

„Минус 20% през целия юни месец. Като цените за юни започват от 70-75 лв. на човек на база ол инклузив и ултра ол инклузив”, посочва Баяр Бекир, маркетинг мениджър на верига хотели в „Слънчев бряг”.

„Тази година сме се насочили към семейния туризъм, тази година имаме пакет специален пакет, с който при двама възрастни две деца до 12 г. се настаняват безплатно”, добавя Бекир. Той отчита, че в момента има повече туристи от Румъния, но и от Полша, Унгария и Чехия. В други хотели предлагат допълнителна безплатна нощувка и платени шест. Ранно настаняване. Безплатен паркинг. Отстъпките в цените за български туристи достигат до 40%. Нощувка с ол инклузив в хотел с категория „три звезди” в „Слънчев бряг” започва от 28 лв. за първата половина на юни. През август цента вече ще е минимум 66 лв.

„Най-много страдат хотелите, които са работили с чартърни туристи. Ще има хотели, които може би няма да отворят това лято”, посочва Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма. На юг от Бургас апартамент за 5 души в хотел с басейн ще струва поне 100 лв. до края на юни. Цените през август вече ще почват от 170 лв. на ден.

В „Свети Влас” цените в четиризвездните хотели започват от 90 лв. Същите са офертите и в Синеморец, а в Царево нощувката стартира от 70 лв. Заетостта на хотелската база в момента е ниска – между 5% и 7%, но през август се очаква да достигне 60-70%, отчита Занков.

По Северното Черноморие също предлагат атрактивни оферти. Нощувка в луксозен хотел в „Златни пясъци” в момента започва от 62 лв., като се очаква през август цената да се удвои. Това лято за разлика от миналото българските туристи ще могат да отидат и на почивка в Гърция. Там цените са с 25-30% по-ниски през юни. В момента цената с организиран транспорт за 5 нощувки със закуски и вечери в гръцки хотел започва от 400 лв.

В Керамоти през юни нощувка в двойна стая започва от около 60 лв., а на о-в Крит, от 115 лв. Като екстри се предлагат безплатни шезлонги и напитки на плажа, и дори допълнителна вечеря, както и поемане на част от цената на PCR теста за ковид-19. Над 20 острова в Гърция са обявени като свободни от ковид-19 – всички местни жители са ваксинирани и не са регистрирани случаи на коронавирусната инфекция това лято.

Отварят и курортите в Турция. Там цените тази година обаче са с 20-30% по-високи заради допълнителните разходи за противоепидемични мерки.