Вноските по отсрочени кредити с до 20 лева нагоре

Вноските по отсрочени кредити с до 20 лева нагоре

Оскъпяването на отсрочените кредити е малко, заради лихвените плащания за по-дълъг срок вноските ще се увеличат с 3 до 20 лева най-често.

Това коментира кредитният консултант Тихомир Тошев пред Бтв след като вчера приключи срокът, в който банките приемаха документи за отсрочване на кредити заради кризата по правилата, гласувани от Европейския банков орган и приети и от Асоциацията на банките у нас.

Над 100 000 са подадените молби от граждани и фирми за отсрочване, одобрените са около 80 000. Това е нормално, след като през март дойде извънредното положение, част от бизнесите затвориха, мина се на работа от хоум офис и видяхме над 100 000 безработни, каза Тошев.

По думите му повечето клиенти на банките са поискали отсрочване за максималния срок от 6 месеца, за да бъдат спокойни, че ще започне възстановяване.

Тошев припомни, че за да получат разсрочване, гражданите и фирмите трябваше да докажат, че са пострадали от коронакризата.

Дори сега, след като срокът за отсрочване по единните правила е изтекъл, кредитополучателите пак могат да се обърнат към банките си, ако изпитват някакви затруднения. Банките са много гъвкави да подпомогнат затруднените си клиенти, всяка ще предложи нещо подходящо за този клиент, за да се справи с проблемите, смята Тошев.

По другата програма – за безлихвените кредити, гарантирани от Българската банка за развитие, той очаква постоянен интерес поне още няколко месеца. Молби могат да се приемат до края на годината, а наскоро бяха облекчени условията за отпускане на такива заеми.

В кризата няма повишение на лихвите и не се очаква такъв, тъй като ликвидността на банковата система продължава да е висока, каза още Тошев.Той подчерта, че у нас лихвите са най-ниски в целия регион. По думите му, наблюдава се обаче намалено търсене на потребителски кредити и запазване на интереса към ипотечните. Такова поведение е правилно – хората да не взимат пари за разходи като ремонт и коли, които не са от първа необходимост в момента, каза Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *