Внимание! Олиото прави кърлежите по-заразни

Внимание! Олиото прави кърлежите по-заразни

Слънчевото и безоблачно време, особено в сезона на отпуските (и не само) примамва много хора за почивка в планината или най-малкото за разходка в парка. Особена паника у хората буди ухапването от кърлеж, което може да е безобидно в повечето случаи, но предизвиква изразено притеснение поради няколко основни фактора: инфектиране на мястото на ухапването; риск от заразяване с пренасяна от кърлежа зараза; проблем с отстраняването. Първоначално кърлежите са се отстранявали чрез намазване с маслени разтвори.

Но съвременните проучвания показват, че химическото третиране активира тяхното слюноотделяне и ги прави още по-опасни. По тази причина не се препоръчва да ги намазвате с каквото и да е (мазни субстанции, алкохол, спирт, лак) или да ги обгаряте директно. Това може само да затрудни своевременното отстраняване на кърлежа и повишава риска от развитие на усложнения, пише lechebno.com

По тази причина съвременната медицина препоръчва единствено механичното отстраняване на кърлежите. Кърлежът се хваща с помощта на пинцети, като се издърпва леко нагоре, без да се извива. Той трябва да бъде захванат здраво, възможно най-близо до забития в кожата участък. Процедурата се извършва задължително с ръкавици, за да се избегне рискът от заразяване.

След това мястото на ухапване се дезинфекцира чрез измиване със сапун, последвано от подходящ дезинфектант. При необходимост може да се приложат системни или локални антибиотици, противосърбежни средства или други подходящи медикаменти. Отстраненият кърлеж може да се постави в шишенце и да се отнесе в лаборатория за изследване или да се унищожи чрез изгаряне. Не бива да се размачква, тъй като пръски могат да попаднат в очите или отворени рани на човек и да го заразят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *