НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Внасят петицията „Света Екатерина” да носи името на проф. Чирков

Началото на следващата седмицата ще бъде внесена петицията за преименуването на УМБАЛ “Света Екатерина” на светилото на българската кардиология и създател на лечебното заведение проф. д-р Александър Чирков, който почина миналия месец. Това обясни шефът на инициативния комитет Петко Асенов.

Петицията е подкрепена от над 12 000 души, но има и над 120 000 в социалните мрежи, които са готови да изпратят писма до Министерски съвет и здравното министерство, с които да укажат подкрепа за идеята. Асенов посочи, че сред тях е и бившият тартор на Сектор „Г“ Димитър Ангелов-Дучето, който се е обадил да сподели, че той и феновете на „червените“ също застават зад инициативата.

Подписката ще бъде внесена от здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов до премиера Бойко Борисов. По думите на Асенов преименуването на болницата ще е признание за приноса на проф. Чирков за кардиохирургията в България.

Предстои да бъде учредена и фондация на негово име. Тя ще инициира монтирането на монумент с лика на проф. Чирков и създаването на площад и учила в няколко български града – Лом, Варна и София.Фондацията ще подпомага и обучението и развитието на студенти в сферата на здравеопазването чрез учредяване на награди и отпускане на стипендии. Сдружението ще има за цел голяма мечта на проф. Чирков да се реализира – построяването н черноморската кардиологична клиника във Варна. Асенов обясни, че комитетът има проекта на кардиолога и им престои среща с варненския кмет. От бъдещата фондация ще работят и за разпространяването на препоръките на проф. Чирков

Неговите ученици от Европа и България пък ще бъдат поканени да помагат за подобряването на здравеопазването в България. „Проектът му е в министерството на здравеопазването за подобряването на здравеопазването и България и бърза помощ и предстои среща с министъра”, обясни Асенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *