ВМРО иска край на извънредното положение на 1 май

ВМРО иска край на извънредното положение на 1 май

ВМРО е против удължаването на срока на извънредното положение до 13 май, като те ще предложат на ГЕРБ той да бъде скъсен до 1 май. Това стана ясно от пост във Фейсбук на депутата и зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който разкритикува удължаването на извънредното положение без разчети и прогнози.

Веселионов изтъква, че МС е депозирало в НС искане за продължаване на извънредното положение до 13 май, но мотивите на към предложението били само една страничка.

„Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка“, кометира Веселинов.

„За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот“, аргументира се депутатът.

По думите му проблемът с COVID -19 е сериозен и глобален, взели сме на време строги и правилни мерки, като с това сме ограничили пораженията.

„Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните? Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти…“, смята Веселинов.

Именно това са и въпросите, на които патротите ще търсим отговор днес на заседанията на ресорните комисии, а след това и в пленарна зала по-късно следобед, където удължаването на извънредните мерки трябва да бъде гласувано.

„Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април. Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ща се събере пак да удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие“, заключва Веселинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *