Ветеран от военно-въздушните сили е застреляната в Капитолия жена

Ветеран от военно-въздушните сили е застреляната в Капитолия жена

Жената, застреляна фатално в Капитолия в сряда, е идентифицирана като Ашли Бабит, потвърди източник на Fox News. Бабит е ветеран от 14 години, която е обслужвала Air Force и е пребивавала в Сан Диего, според съобщения в медиите.

Бабит беше силен поддръжник на президента Тръмп, каза съпругът й пред WTTG-TV. „Наистина не знам защо е решила да направи това“, каза тъща й пред местния филиал на Fox в DC. Съпругът на Бабит не е бил в окръг Колумбия с нея.

Според съобщенията двойката е била собственик на бизнес. Полицията беше в позиция на защита на Капитолия, докато медиите и депутатите се завърнаха, за да възобновят съвместната сесия на Конгреса, спряна часове по-рано, когато тълпа наруши сигурността и нахлу в сградата, което доведе до фаталната стрелба.

В ранните съобщения се казва, че жената е простреляна в гърдите и е транспортирана от сградата малко преди 15:00 ч. Все още не е установено кой е произвел стрелбата. Говорител на полицията не разкри самоличността на жената.

Междувременно демократите спечелиха и двете места в Сената на балотажа в Джорджия. Това ще осигури контрол на Демократическата партия над Сената и ще позволи на Джо Байдън да провежда политиките си по-лесно.

Демократът Джон Ософф победи републиканеца Дейвид Пардю на изборите във вторник. По-рано в сряда стана ясно, че другият кандидат на демократите Рафаел Уорнък надделя в битката срещу Кели Лофър.

Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари, а неговата партия ще държи контрола и в двете камари на Конгреса, което ще му позволи да утвърди предложенията си за министри, назначенията на съдии и ще му даде възможност да прокара законодателния си дневен ред.

„Благодаря ви много за доверието, което му гласувахте“, каза Ософф на привържениците във видео. „За мен е чест, че получих вашата подкрепа, вашето доверие и ще се радвам да служа на Сената на САЩ с почтеност и смирение“. Сега Сенатът ще бъде разделен на 50-50, но новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще има решаващият глас.

И Facebook обяви, че блокира профила на президента на САЩ Доналд Тръмп за 24 часа. Това се случи малко след като социалната мрежа изтри негово видеообръщение, в което призова привържениците си, които щурмуваха Капитолия, да се разотидат и повтори необоснованите си твърдения за измама на президентските избори през ноември.

„Ние установихме две нарушения на политиката по отношение на страницата на президента Тръмп, които ще доведат до блокиране за 24 часа, което означава, че той ще изгуби възможността да публикува на платформата в този период“, се казва в съобщение на Facebook.

По-рано и Twitter блокира профила на Тръмп за 12 часа и го заплаши с трайно изтриване, след като отстрани три от публикациите му поради „риск от насилие“.

Привърженици на Тръмп щурмуваха в сряда сградата на американския Конгрес, който заседаваше за утвърждаване на победата на кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *