НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Венеция отново посреща туристи

Голям брой туристи се завърнаха в събота във Венеция, тъй като Дворецът на дожите отново отвори врати след четири месеца пандемия, отбеляза АФП. Стотици посетители, италианци и чужденци, се наредиха пред гишетата за билети на опашка, извила се над 300 метра на площад „Свети Марко.“ За деня на повторното отваряне са били направени хиляди онлайн резервации, според местна информационна агенция.

Описвайки този внезапен прилив, агенция „Анса“ дори говори за своеобразно „малко нападение“ върху Двореца на дожите. „Имаше опашки от хора в 8:00 часа тази сутрин и, честно казано, ние се надявахме много на това“, казва Мария Кристина Грибауди, президент на Фондацията за градските музеи във Венеция. „Това е много силна емоция, напомня за тази в първия учебен ден“, радва се тя.

Вътре в двореца маските са задължителни, знаците навсякъде насърчават хората да „спазват дистанцията“ и всички стаи се контролират, за да се избегне струпването на посетители.

След месеци без туристи – или почти – тази събота бележи ясна промяна, като Венеция е посетена почти както обичайно, като в обикновен пролетен уикенд. Магазините за сувенири отново се появиха на площад „Свети Марко“, почти всички магазини и ресторанти – включително историческото кафене „Флориан“ – са отворени отново.

Около канала Риалто посетителите се разхождаха из алеите на Града на дожите, а известните гондоли и вапорето, натоварени с пътници, отново плаваха по каналите. „Ако най-често чуваният говор е италианския, то многобройни бяха и френско и немскоговорящите туристи“, отбеляза „Анса“.

„Надяваме се да имаме „бавен“ туризъм в бъдеще. Това не означава по-малко туризъм, но добра, по-добра организация“, каза друга ръководителка на градските музеи Габриела Бели.

Докато изглежда, че епидемията Ковид-19 приключва (повече от 34 000 починали) и страната започна от началото на май бавно да разхлабва мерките, паметниците, известните сгради, музеи и емблематични места почти всички са отворени отново: Базиликата „Свети Петър“ в Рим, Ватиканските музеи, галерията Боргезе или Капитолийските музеи, Помпей, Кулата в Пиза, катедралите на Флоренция и Милано и др.

Надявайки се да съживи ключовия туристически сектор възможно най-бързо и да привлече максимален брой чуждестранни посетители това лято, страната отново отвори границите си на 3 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *