НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Великобритания отказва да екстрадира европейци автоматично

Великобритания ще отказва екстрадирането на европейски граждани от следващата година, ако нейни съдилища преценят, че искането за арест е прекомерно спрямо извършеното престъпление. Това се очаква да бъде един от спорните въпроси на започналите във вторник онлайн преговори между Лондон и Брюксел за Брекзит.

Те трябва да изгладят противоречията по развода между Острова и ЕС, за да може той фактически да се случи от януари без удължаване на сегашния преходен период.

Лондон вече няма да изпълнява автоматично европейските заповеди за арест, които гарантират бързо екстрадиране на лица, ако за тях има съдебно решение за задържане в друга страна от ЕС. Той настоява британските съдилища да имат по-големи правомощия и да отказват искове, ако още няма повдигнато обвинение и решение, че заподозреният ще бъде съден. Мотивът е, че така ще се избегнат дълги периоди на досъдебно задържане и ще се спестят разходи, по-големи от тежестта на някои престъпления.

Еврокомисията пък настоява съдилищата в ЕС да могат да отказват искания на Великобритания за екстрадиране, когато става въпрос за престъпления, наказвани с доживотни присъди, ако те не бъдат променени на 20 г. затвор. Ако до края на годината не бъде договорена нова система за разглеждане на такива случаи, Лондон ще се върне към законодателството от 1956 г., което предвижда много по-бавни процедури.

Този въпрос е един от десетките спорни, съпътстващи постигането на търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Двете страни взаимно се обвиняват заради липсата на напредък и ако такъв не бъде постигнат до края на юни, е малко вероятно да се стигне до раздяла с правила. Лондонският кмет Садик Хан изпрати писмо до британското правителство с призив преходният период да продължи и следващата година, тъй като въвеждането на нови тарифи и правила с Евросъюза ще е пагубно за страната, която се опитва да се измъкне от „опустошенията, причинени от коронавируса“.

Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние също предупреди, че Великобритания може да понесе двоен икономически удар – Брекзит без сделка и пандемия от COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *