Великобритания обмисля задължително ваксиниране на целия персонал на националното здравеопазване

Великобритания обмисля задължително ваксиниране на целия персонал на националното здравеопазване

Британският здравен министър Саджид Джавид заяви, че правителството усилено обмисля да въведе задължително ваксиниране срещу Ковид-19 на целия персонал на Националното здравеопазване след като подобен ход в сектора за социални грижи, който ще се превърне в закон на 6 ноември, доведе до  засилено търсене на ваксини, предаде БНР. По данни на министъра около 93% от здравните работници са ваксинирани, но макар и неваксинираните да са малцинствоq това поражда достатъчно загриженост за сигурността на пациентите.
Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че хората могат да очакват нормална Коледа стига всички да направят това, което трябва. И той  отново призова британците да се ваксинират, защото по данни на националното здравеопазване, въпреки че програмата за масово ваксиниране да е изключително успешна, все още има около 5 милиона без нито една доза. „Трябва просто да убедим тези хора, че трябва да се ваксинират, не само да защитят себе си, но и най-близките си хора“, каза Джавид.

Данните от последното денонощие показват, че има 36 567 нови случаи на заразяване с Covid-19 и 38 жертви. Тези данни обаче не включват случаите в Уелс, където имаше технически проблем. В Уелс, всъщност, се наблюдава увеличение на случаите и там маски отново се носят навсякъде на закрити пространства, като магазини и музеи, например. Що се отнася до пълните данни за ваксинирането, то 79% от британците над 12 години вече имат по две дози ваксина. Близо 45,6 милиона са напълно ваксинирани. Около 50 милиона са с първа доза, а това ще рече 86,4% от населението над 12 години е с първа доза.

Друг основен момент, на който набляга сега правителството и води специална кампания е бустер ваксината. Отново бе широко огласено кой се квалифицира за трета доза. Това са всички над 50 години, всички, които живеят и работя в домове за социални грижи, здравните работници на първа линия в борбата срещу пандемията и социалните работници, както и всички британци, които са над 16 години със сериозни здравословни проблеми. Бустер ваксината по принцип се поставя шест месеца след втората доза, но за да се ускори процеса здравните власти взеха решение този срок да бъде намален на пет месеца. Статистиката показва, че през уикенда са били поставяни по 246 бустер ваксини за минута. Звучи впечатляващо, макар и да са доста по-ниски от темповете на ваксиниране с първа и втора доза. Отчита се все пак, че националното здравеопазване имаше по-малко време да организира процеса и някои ваксинационни центрове вече затвориха врати.

Заместник–министърът на здравеопазването Едуард Аргар обаче смята, че все още твърде малко хора откликват на поканата за бустер ваксина. Това принуди и премиерът Борис Джонсън снощи да отправи нов призив напише в социалната мрежа Туитър. Премиерът написа: „Повече от 6 милиона души от цялата страна се инжектираха с трета доза. Бустер ваксината е най-добрият начин да предпазите себе си, обичаните от вас хора и здравеопазването през зимата. Така че отзовете се веднага щом получите покана“.

Здравните власти обаче отчитат, че бавният ход с бустер ваксината вероятно е една от причините за увеличение на хоспитализациите, тъй като имунната защита след втората доза започва да намалява. Данните със заразяванията и смъртните случаи не са никак добри, но министрите твърдо отстояват позицията си, че няма да бъде налаган локдаун и че няма реални основания за това. Те постоянно изтъкват, че миналата година по това време, когато бе наложен локдаун случаите са били много повече.

Между другото от Даунинг стрийт отхвърлиха твърденията, че рязкото увелечение на заразявания в Югозападна Англия се дължат на 43-те хиляди фалшиви резултати от тестове в една от лабораториите в град Уулвърхаптън. Нашите слушатели може би си спомнят, че преди около две седмици гръмна новината за тези фалшиви тестове, когато хора с положителни антигенни проби дадоха отрицателни PCR тестове. Лабораторията Immensa бе затворена, но загрижеността, че хора, заразени с Covid-19, де факто са продължили да се разхождат из страната и да разпространяват заразата, доверявайки се на по-скъпите PCR тестове, повдигна много въпроси.

От правителството обаче казаха, че увеличението на случаите е привидно, защото в миналото в този район е има твърде малко случаи на заразявания.

А иначе в момента е есенната ваканция на учениците и зажаднелите за почивка и промяна родители пътуват както на Острова, така и в чужбина след като бе облекчена процедурата с тестването и изобщо с пътуванията. И все пак мнозина продължават да се притесняват. Ново проучване показва, че 4 на всеки 10 британски туристи все още се опасяват да пътуват в чужбина. Проучването освен това показва, че жените са по-предпазливи по отношение на пътуванията в чужбина. Резултатите показват също, че хората се притеснява да пътуват в чужбина повече от редица други дейности, като ползване на градски транспорт, ходене на работа в офиси или предприятия или пък посещения на пъбове и ресторанти.