Великобритания готова на пост-Брекзит отношения с ЕС като тези с Австралия

Великобритания готова на пост-Брекзит отношения с ЕС като тези с Австралия

Великобритания ще бъде готова да излезе от преходните си договорености с Европейския съюз „при условията на Австралия“, ако не бъде постигнато споразумение за бъдещите им отношения.

Това е казал британският премиер Борис Джонсън пред полския си колега Матеуш Моравецки, съобщава Ройтерс.

Великобритания излезе от Общността на 31 януари. Преходният период, по време на който Великобритания остава в единния европейски пазар и митническия съюз, изтича на 31 декември, като нараства натискът за постигане на споразумение за свободна търговия преди това.

Въпреки че двете страни все още са далеч от споразумение, следващата седмица трябва да започне кръг от „засилени преговори“.

„Той (Джонсън) каза, че Обединеното кралство ще проведе преговори конструктивно, но също така ще бъде готово да излезе от преходния период при условията на Австралия, ако не може да бъде постигнато споразумение“, се казва в изявление на кабинета на Джонсън.

Австралия няма всеобхватно търговско споразумение с ЕС. Голяма част от търговията между ЕС и Австралия следва правилата на Световната търговска организация по подразбиране, въпреки че за определени стоки има определени споразумения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *