Велика сряда е – денят на Тайната вечеря, строг пост

Велика сряда е – денят на Тайната вечеря, строг пост

Велика сряда е – денят от Страстната седмица, посветен на строг пост. Днес църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.

В този ден се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус. Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, за да засвидетелства почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.

Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство – Юда Искариот, един от учениците на Иисус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.

На Велика сряда жените не трябва да вършат домакинска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче, не се готви. Децата пък берат здравец, правят го на китки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *