НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Варненката Калина Калчева проектира град на Марс

Варненската архитектка Калина Калчева проектира град на Марс, като работата й стигна до полуфинала в конкурса на НАСА. В надпреварата са участвали 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят, 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат само 30 участници, което се очаква да стане ясно в края на януари 2021 г., пише БНР.

Космическият град „Марс 25“ ще представлява съоръжение с надуваема структура и скеле от сплави и материали, използвани в ракетостроенето. След като бъдат транспортирани компонентите, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда, обясни пред БНР Калчева.

Калина е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния. Конкурсът, организиран от NASA Jet Propulsion Laboratory и Мars Society, е проведен през февруари, но заради пандемията резултатите са обявени преди броени дни. Варненката е работила по проекта 6 г., като последните три съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ “Климент Охридски”, който е част от университетски център за космически изследвания и технологии. В ролята си на научен консултант доц. Шопов е помогнал на младата дама да представи комбинацията от двете й страсти – астрономия и архитектура. С разработката, посветена на Марс, арх. Калина Калчева се дипломира във ВСУ “Черноризец Храбър” през 2019 г. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц. д-р Николай Нинов.

Арх. Калина Калчева се интересува от астрономия още от ученическите си години, с приятели от гимназията посещават кръжок в обсерваторията “Николай Коперник”, там нейни ментори са били г-жа Иванка Гецова и г-жа Ева Божурова. Тя е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна, висшето си образование завършва във ВСУ “Черноризец Храбър” в морския град. Участвала е в множество национални и международни конференции по астрономия и астрофизика. Специализирала е градоустройствена архитектура в Германия. Марс Юнивърсити пък обединява студенти, изследователи и професионалисти от мултидисциплинарни области и учебни програми, за да се заселят хора на Марс. Екипът им се състои от 15 преподаватели и лидери от различни области, които организират първата петседмична програма, посветена на Марс, през юли 2021 г. Програмата е насочена към студенти в горните курсове, дипломирани студенти и професионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *