Ваня Григорова: Хората не могат да ползват безлихвени кредити, защото нямат платени осигуровки

Ваня Григорова: Хората не могат да ползват безлихвени кредити, защото нямат платени осигуровки

Голяма част от хората не могат да ползват безлихвен кредит, защото техните работодатели не са платили осигурителните им вноски. Това заяви Ваня Григорова от КТ Подкрепа, пред bTV.

Безлихвените кредити са разрешени и за самоосигуряващите се лица, но там пък проблема е, че условието да ползват услугата е да имат спад на приходите през последните 3 месеца, каза още Григорова. “Тези мерки остават само проформа и не се изпълняват“.

„Надяваме се, минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 лв. на 17 лева“, каза още Григорова. От синдиката искат и да се премахне ограничението обезщетение за безработица да се получава веднъж на 3 години.

Относно мярката 60/40, от КТ Подкрепа са на мнение, че тя трябва да е 100/0, 80/0 и 60/0. Предложенията на АИКБ са идентични с тези на синдиката, обясни още Григорова. „В момента са платени едва 12 милиона за само 40 000 работници, това е много далеч от целите, които си постави правителството. За тази мярка беше отделен 1 милиард“, коментира още Ваня Григорова.

В момента е много важна и значима подкрепата за индустриалния сектор, а се говори за хотелиери и ресторантьори, но те са сравнително малка част от бизнеса, каза още Григорова.

Удължаването на отпуските е тема, по която синдикатите мислят от началото на извънредното положение, каза Григорова. Има много случаи на цели семейства, които са останали без приходи и е задължително да бъдат подкрепени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *