Валентин Златев построи хотел за 250 милиона срещу паметника на Левски

Валентин Златев построи хотел за 250 милиона срещу паметника на Левски

В разгара на епидемията от коронавирус, когато хотелите не работят, а прогнозите за бъдещето на туризма са по-мрачни от всякога, милионерът Валентин Златев официално приключи строителството на 5-звездния „Хаят” в центъра на София.

Сградата, намираща се срещу паметника на Васил Левски, на мястото на най-стария хотел „Сердика”, вече е изцяло построена от строителна фирма „Джи Пи Груп”, похвалиха се инвеститорите. Зданието е получило разрешение за ползване, а разгърнатата му застроена площ е 17 560 квадратни метра. 5-звездния хотел от реномираната международна верига разполага със 181 стаи и апартаменти, уелнес център с плувен басейн, зали за конференции и събития, ВИП клуб, фитнес и салон за красота. На последния етаж на хотелът е изграден панорамен бар със зона за развлечения.

Строителството на „Хаят” е струвало на Валентин Златев, дългогодишен началник в „ЛукОйл- България”, около 250 милиона лева, показват сметките. Петролният бос стана собственик на терена през 2009 г. чрез компанията „Тера тур севриз”, плащайки 10 милиона евро на Георги Крумов от „Икуест”. Седем години по-късно – през 2016 г., строителството на „Хаят” стартира като очакванията бяха хотелът да бъде завършен до началото на 2018 г.

През пролетта на 2017 г. археологическите проучвания след събарянето на старата сграда обаче показаха, че земята под бившето кино „Сердика” е част от Източния некропол на Сердика. Една от намерените там гробници е с експозиционна стойност и следваше да бъде запазена, като експонирането й трябваше да се осигури от инвеститора, а срокът за завършване беше преместен за средата на 2020 г.

За да реализира строителството на „Хаят”, Валентин Златев изтегли заем от 119 милиона евро миналата пролет. Така цената на вече изцяло завършения хотел в центъра на София достигна почти 250 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *