Ваксина или PCR за закрити кръчми в Гърция

Ваксина или PCR за закрити кръчми в Гърция

Сертификат за ваксинация или актуален отрицателен тест за COVID-19 ще се изискват от посетителите само в закритите ресторанти и барове в Гърция. За заведенията на открито това изискване няма да важи.

Мярката ще започне да се прилага от 15 юли, гласи план на правителството в Атина. Кабинетът е изготвил програма, която предвижда създаването на “чисти пространства” и “смесени пространства”, като отново става въпрос за обекти на закрито – магазини, фитнеси, стадиони, развлекателни центрове, кафенета, ресторанти, пише „Труд“.

Според програмата, която на практика дава привилегии на ваксинираните срещу коронавируса и преболедувалите, в “чистите пространства” ще се допускат само хора, които са придобили имунитет, т. е. ваксинирани са с две дози или с еднодозова ваксина и са преминали 14 дни след окончателната им ваксинация, или хора със сертификат за преболедуване от последните шест месеца.

В “смесените пространства” ще се допускат всички, които могат да посещават “чистите пространства”, както и изследвани с PCR тест или бърз тест, с отрицателен резултат за последните 48 часа.

Затворените пространства са разделени на категории: затворени пространства, различни от развлекателни центрове (кина, театри, ресторанти, кафенета), заведения за забавление с жива музика, стадиони и други.

Всяко заведение трябва да реши и да обяви към коя категория ще принадлежи. На входа ще има специално обозначение дали обектът е “чисто” или “смесено” пространство. Пак на входа ще бъде разпределен служител с устройство, което разчита QR кодовете на сертификатите на клиентите – било за ваксинация, било за направен тест.

Гърците реагираха с недоволство на правителствената програма. Освен допълнителните парични разходи, те са притеснени и от това как ще бъдат защитени личните данни.

Собствениците на заведенията пък се опасяват, че мярката ще доведе до нови фалити.