Български берачи на ягоди разбунтуваха Ирландия

Български берачи на ягоди разбунтуваха Ирландия

Скандал избухна с 200 български работници в Ирландия. Страх от коронавируса предизвика недоволство сред местните хора. След уверения от работодателя, че е взел мерки и има разрешение за наемането на българите, граждани на Дъблин поднесоха извинения, съобщава bTV.

На 13 април 189 българи кацат с чартърен полет в Ирландия за бране на ягоди. Полетът е организиран от местна фирма. Ирландци споделят клип от летището в Дъблин и изказват съмнение за зараза.

„Слезнахме с предпазни маски на лицето, което тях ги притесни, защото маските в Ирландия не са задължителни и самото носене на маска се приема, че може би този човек е болен и те се притесняват от този факт. От аерогарата бяхме извозени с автобуси, като със самото излизане бяхме на групи по 12 човека. След това 14 дневен период под карантина, неизлизане от общежитието“, разказва Стоян Близнашки, отговорник на бригадата.

Недоволство обаче изказват дори местни политици, а правителството приканва земеделските фирми да наемат местни безработни. Тук всеки без работа в страната получава от държавата средно 350 евро седмично заради кризата, разказва Симеон Станев, готвач в Ирландия.

Фирмата обяснила, че на обявите й са откликнали само 44-ма ирландци при необходими 400. В мрежите се появява и снимка с българи край хранителна верига в Ирландия с коментар, че не спазват дистанция заради вируса. По-късно се разбира, че тя е фалшива новина.

Ирландци поднасят извинения на българите в мрежата и дори изпращат празнични сладки в едно от общежитията им. Българските берачи остават в карантина до 27 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *