Българска лекарка в Ню Йорк: Тук е ужас!

Българска лекарка в Ню Йорк: Тук е ужас!

Препълнени болници, стотици загинали в рамките на часове – това е равносметката от пандемията с COVID-19 в САЩ.

По думите на президента Тръмп, Америка се готви за най-тежката си седмица. В момента военни превръщат най-големият конферентен център в щата Илинойс в полева болница с 3000 легла, но засега епицентърът на пандемията в САЩ е в Ню Йорк.

„Наистина е като филм. Никога през живота си не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова – такава пандемия“ – така описва ситуацията доктор Мария Динева, която е лекар в Ню Йорк от година и половина в предаването „120 минути“ по БТВ.

В момента обикаля спешните отделения в различни болници на града, в зависимост от нуждите. „Има много болни. В момента е някакъв ужас. Няма достатъчно медици, няма достатъчно персонал. Тази маска, с която съм, я нося вече една седмица“, разказва лекарката и допълва, че предпазните средства трябва да се сменят „всеки ден, след всеки пациент“, посочи тя. „Също очилата. Единственото нещо, което имам достъп до него, е тези за косата, шапките и отгоре върху мантото, нещо, което се слага отгоре да го сменям след всеки пациент“, продължава доктор Динева.

„Също в този момент се опитваме да разделим един респиратор на двама пациенти, за да може колкото повече хора, да им помогнем по-добре“, разкрива медикът.

Много от колегите на д-р Динева излязоха на протест през седмицата заради липсата на защитни консумативи. А щатът Ню Йорк остава първи по брой заразени – с над 120 хиляди случая и повече от 4 хиляди жертви. „В момента научаваме нови неща за всеки пациент – от новородени до 90-100-годишни. До преди няколко дена се мислеше, че децата имат някакъв механизъм, който ги предпазва от коронавируса, но в момента в една от болниците, в която работя има 3 деца, които са болни. Едното е на 6 години, другото на 9 и един тийнейджър на 14“, казва д-р Динева.

Симптомите се влошават когато човек има и други болести или хронични заболявания. Тогава често се стига до спиране на работата на органите, казва д-р Динева. „Този вирус, той е толкова заразен, толкова голяма инфективност има, просто напада белите дробове и спират да работят. Ситуацията е много зле в болницата, до такава степен, че аз трябва да прескачам в бърза помощ всеки пациент и леглата им. Няма къде да вървя, няма къде да стъпя. Толкова много легла имаме. В момента имаме 200 легла, нямаме едно празно, всичките са COVID-19 пациенти. Повечето са с респиратори, от които няма добра прогноза за нито един от тези пациенти”, споделя лекарката.

Смените са по 12-15 часа и д-р Динева не е почивала от седмица. „Аз по принцип, когато има нужда, винаги съм там, защото знам, че имаме липса на персонал и нуждата в момента е огромна и знам, че мога да помогна. Дали е достатъчно – един Бог знае“, казва д-р Динева.

Лекарката се е самоизолирала в отделен апартамент от своето семейство, близки и приятели и чака моментът, в който животът ще се върне към някаква нормалност. „Нямам търпение. Наистина нямам търпение да видя приятелите си и семейството си. Но все пак аз съм си избрала този начин на живот. В такива случаи това е нещо, което аз трябва да направя за тези хора, които имат нужда. Аз съм дала клетва все пак“, казва д-р Динева.

Броят на заразените в САЩ надхвърля 311 000, а сред тях има и поне 3 българи. Двама от тях са в Атланта, а третият е във Ванкувър, Канада. Те са съответно на 43, 42 и 53 години. Те нямат никакви придружаващи заболявания. САЩ са били абсолютно неподготвени за епидемията. Оказва се, че в Държавният резерв няма крайно необходими медицински артикули, които не са били попълвани заради бюджетни съкращения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *