Българка: 5000 евро за влизане в дискотека, 25 000 евро за повторно нарушение в Германия

Българка: 5000 евро за влизане в дискотека, 25 000 евро за повторно нарушение в Германия

Семейството на благоевградския експолицай Янко Граховски, който бе един от участниците в прословутата полицейска акция “Респект”, остана силно възмутено от срещащите се напоследък чести коментари на българите, че сънародниците ни масово се връщат в родината и ни носят зараза от другите страни. Самите Граховски живеят от много години в Германия, пише в. „Струма“.

Предизвикана от съвети на “доброжелатели” да си стои в Германия, съпругата на Янко Граховски – Гергана, коментира доста гневно:

“Преди малко прочетох поредния злобен коментар и така ме възмути, че ме принуди да отговарям на непознат, когото вероятно не бих и погледнала на улицата. Да обясня набързо за “българите, бягащи към България с короната”: Никой не се връща, не бойте се. Стоим и си спазваме карантината. Пиша от позицията на човек с трудов договор, който е напълно осигурен по време на извънредното положение. Не ви разбирам безпочвената омраза към нас, които устроихме живота си извън България. Било е въпрос на избор. На питането защо се връщам в България, дори не съм длъжна да отговарям. Българка съм и ще го правя когато и колкото често поискам. А тези, които се връщат, вероятно си имат спешна работа, или просто са работили нелегално, което означава – без право на подпомагане от правителството.

Бъдете много здрави, хора! Злобните подмятания са ниски вибрации. С цялата ми любов и за статистиката, смятам да пътувам веднага след като ми мине карантината… до България, с корона или без!”, пише Гергана.

Според Гери в Германия положението е под контрол главно с много високите глоби за нарушаване на разпоредбите. От няколко дни в Кьолн нарушителите на мерките срещу борбата с коронавируса плащат огромни суми. Тя даде и примери: среща на повече от две лица се санкционира с 200 евро, събиране на повече от 10 лица се наказва със затвор до 5 години, свиждане в болница и посещение на възрастни хора е 200 евро, пикник на открито – 250 евро, и т.н. За посещение на фризьор и козметик глобата е 2000 евро, на ресторант или кафе – 4000 евро, с 5000 евро държавата санкционира посетителите на фитнес, дискотека или солариум, а при повторно нарушение глобата стига до космическите 25 000 евро.

“Наистина глобите са сериозни, но преди да ги въведат в нашата област, никой не спазваше мерките, всеки си ходеше където иска, а сега далеч не е така”, коментира и синът на Янко Граховски – Марио. “В началото всички ни гледаха странно, като ходехме по улиците с маски и ръкавици, сега всички са така. 90% от фирмите са затворени, някои ходят на работа по 3-4 часа, но като цяло сме по домовете си. Наложеното извънредно положение тук е до 20 април. Самият аз трябваше да започна работа в една фирма, чакам да се обадят, но не знам дали самата фирма не е затворила”, пише Марио Граховски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *