Българка работи за краля на Саудитска Арабия

Българка работи за краля на Саудитска Арабия

Йоана Митева от Добрич е стюардеса на яхта и в продължение на три години работи за кралското семейство. За уникалното си работно място разказва самата красавица, която е възпитаник на Военноморското училище.

С перфектен английски език, Йоана не само обслужва кралското семейство като безпогрешен професионалист, но умее да се грижи и за сигурността му. „Едно от задължителните условия, за да започнеш работа на яхта, е да говориш перфектен английски език. Освен това трябва да покриеш моряшките изпити за плуване, за гасене на пожари, за оказване на първа помощ“, изрежда уменията си красавицата пред Travelnews.

Митева решава сама да избере работата на яхта, тъй като това е начин един млад човек още отрано да види широкия свят, признава хубавицата. Заради професионализма си още на 25 години Йоана става старши стюард – рекорден успех на тази възраст.

Съобразява се винаги с хората, с които работи. „На яхтите работим с нормална униформа – с красиви рокли или с пола и риза“, разказва тя. Но когато излизат от яхтата в арабските страни, е задължително да обличат абая – черна рокля, и да слагат хиджаб – фередже“, разказва Йоана.

Персоналът на яхтата на кралското семейство в никакъв случай не издава информация какво правят кралските особи или къде се намира плавателният съд дори на семейството си.

Причината е, че охраната на краля се опасява някой да не посегне на Йоана и останалите ѝ колеги, за да изкопчи информация за владетеля. Затова и младото момиче в крайна сметка решава да работи в моретата на Европа и къса с арабския свят.

В момента продължава да работи за морски компании, а последната ѝ работа е в люксембургска фирма. Красавицата е категорична, че няма да изкара цял живот във водата, въпреки че малцина успяват да обиколят седем държави за три месеца. Планира да се установи след две години на стабилна работа, но отново в сферата на туризма.