Българка в Гърция: Сблъсъците са заради 8000 медици, които трябва да се ваксинират

Българка в Гърция: Сблъсъците са заради 8000 медици, които трябва да се ваксинират

Размирици белязаха протеста срещу задължителната ваксинация на медиците в Гърция. Българката Светлана Скилитис, която живее в Атина, разказа пред bTV, че в случая става въпрос за едни 8000 души, които трябва да се ваксинират.

От 1 септември всички здравни работници в Гърция трябва да имат поставена поне една доза. Изключение се прави за преболедувалите служители, на които все още тече другия сертификат. Ако това не се случи, всеки без ваксина трябва да напусне работа или да бъде уволнен. За частния сектор санкциите ще бъдат за работодател и ще са от порядъка от 10 до 50 хиляди евро.

В същото време обаче в южната ни съседка със завършен цикъл на имунизация са около 60% от населението. Според последните данни от местното здравно министерство още 1 милион души трябва да се ваксинират, за да се достигне 80% покритие.

„И тук здравната система е в криза. Вече има натиск върху болниците, няма достатъчно хора в сектора. Не знам как ще се справят при положение, че трябва да бъдат уволнени толкова много хора“, каза Скилитис.

Тя подчерта, че безредиците на протестите срещу задължителната ваксинация са предизвикани от анархисти и провокатори..

„От 13 септември се въвеждат и мерки за неваксинираните. Те нямат право да посещават затворени заведения – ресторанти, кафенета, дискотеки и барове. Засега няма мерки за музеите и културните събития“, каза още Скилитис.