НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Българката Петя Видолова сред лидерите на „Майкрософт“ в Сиатъл

Петя Видолова все още се издига като лидер в света на бизнеса, но успехът й досега е изграден върху основата на постоянство и мислене за бъдещето. Видолова е родена в България и се мести в Съединените щати преди около 17 години, като започва кариерата си от самото начало.

Тя има магистърска степен по бизнес администрация (MBA), сертификат за управление на програми от университета в Станфорд и е завършила програма за високоефективно ръководство от университета Корнел, пише bg-voice.

Днес в „Майкрософт“ в Сиатъл тя ръководи екип от 80 души, включително консултанти и компании. Нейният отдел е „Партньорски дигитални двигатели и програми“.

Видолова започва работа в технологичния гигант през 2006 г. с екипа за корпоративни проучвания.

Българката смята, че е важно да помага на други жени да намерят път към успеха в технологичната индустрия и е създала своя менторска програма. Освен това тя е посланик на организацията „Българските жени в света на технологиите“ (BulgarianWomenin Tech) – създадена миналата година в Сиатъл.

„Добрите лидери са тези, които имат съпричастност, далновидност и считат себе си за модели за подражание“, казва Видолова. „Като лидер е важно

да знаете как да мотивирате хората

и да можете да създавате работна среда, в която всеки иска да бъде част от нея. Много хора вярваха, че за да бъдеш лидер, трябва да имаш смелост да заявиш мнението си, и че тези хора са онези, които шефовете чуват, но не е така“, допълва тя.

Лидерски умения могат да бъдат придобити на всяко ниво според Петя. „Важно е да задвижите активно кариерата си – и да не чакате някой друг да го направи – като дефинирате много ясни цели и стъпките, за да стигнете дотам. Има изследвания, които показват, че хората прекарват повече време в планирането на ваканциите си, отколкото в кариерата си, и че наличието на добре дефиниран план за кариера е една от първите стъпки за достигане дотам. Така че отделете малко време на това какво искате да постигнете в професионален план“, казва тя пред списанието „Сиатъл Бизнес“.

Да си жена в сферата на технологиите не е лесно. Още по-трудно е да си на лидерска позиция. Само 18% от мениджърските позиции в тази сфера в САЩ са заети от жени, а в Европа този дял е само 11%. „Компаниите трябва да насърчават идеята и процеса повече жени да станат лидери“, категорична е Видолова. „Имам късмета да работя в компания, където съм заобиколена от много вдъхновяващи жени, които имат много смели цели. Тази среда изигра решаваща роля за моя личен успех“, разкрива тя.

За жените, които сега стъпват в областта на технологиите, Петя казва, че

трябва да са смели и да знаят какво искат

„Бъдете себе си“, съветва българката. „Не се опитвайте да се държите като някой друг. Не се опитвайте да се промените. Знайте силните си страни. Бъдете наясно със своите слабости и инвестирайте повече време в развитието на силните си страни. Също така, бъдете отворени за нови възможности, защото ако никога не се осмелите да опитате нови неща, никога няма да знаете колко успешни можете да бъдете там“, допълва тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *