НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Българката Мария Цанева: Улиците във Виена са пусти, а полицейското присъствие е засилено

5 души загинаха, а 17 бяха ранени при терористични актове на шест места в центъра на Виена в понеделник вечерта. Терористите са били най-малко седем, като единият се е самовзривил. Във Виена има голяма българска общност, в. „Монитор“ разговаря с една от сънародничките ни, работеща и живееща в австрийската столица – Мария Цанева. Тя е социален асистент – грижи се за възрастна жена в австрийската столица. Работи на 500 м. от най-голямата синагога в града, която е била в епицентъра на една от шестте атаки на терористите.

– Г-жо Цанева, трагедията се е разиграла съвсем близо до мястото, където работите. Как разбрахте вие за атентата? Бяхте ли свидетел на случилото се?

– Атентатът настъпи около 20.00 ч. Това беше, след като президентът направи обръщение към всички граждани да спазват всички противоепидемични мерки и малко след това целият този ужас започна. Чух много силен шум, след което воя на полицейските сирени и шума от хеликоптери. По телевизията прекъснаха всякаква програма и започнаха да предават на живо от мястото на атентата. Аз чух единствено този шум, всичко останало видях по телевизията. В началото дори не разбрах, че е стрелба. Не съм допускала, че такова нещо може да се случи. В последствие се появи слух, че освен жертви и ранени, в ресторант на една от най-големите търговски улици във Виена са били взети и заложници. Оказа се, че това не е вярно.

– Какво се случва в момента в града?

– Има засилени мерки за сигурност в момента, навсякъде има полиция. Още снощи призоваха гражданите да не напускат домовете си, а днес децата във Виена не са и на училище поради настъпилата трагедия. Днес е и първият ден на локдауна. Освен че се спазват всички мерки във връзка със случилото се снощи, гражданите следват и наложените такива поради пандемията от COVID-19. Това е Австрия и тук всички спазват рестрикциите, за разлика от България. Улиците са пусти, всички са по домовете си и проявяват отговорност. Аз бях в страната по време на извънредното положение и видях, че мнозина пренебрегваха думите на ген. Мутафчийски.

– Очакваше ли се да има подобни терористични действия и в Австрия след атентатите във Франция?

– По мои заключения атентатът беше малко или много предизвестен поради предишни притеснителни случки в града. Миналата седмица в църквата „Св. Антоний“, която е близо до дома ми, е имало нападение от мюсюлмански младежи в храма. Те са опитали да осквернят Божия храм – чупили са и са буйствали. Преди около 3 дни пък заловиха албанец, който извикал „Аллах Акбар“ в католическата катедрала „Свети Стефан“. Един от снощните атентати настъпи в най-голямата синагога в града – близо до мястото, където работя. В този квартал живеят и много евреи.

– Как противодействат охранителните органи на такива прояви?

– Като цяло Виена е с много полиция, аз обичам да се разхождам и ми прави впечатление, че по улиците е пълно с униформени. Това определено дава спокойствие. В момента в целия град полицейското присъствие е още по-засилено. Щом са допуснали да се случи подобен атентат и то на шест места в най-големия град във Австрия, то значи наистина не са очаквали да се случат толкова мащабни терористични действия.

– Усеща ли се страх у гражданите на Виена?

– Не, хората не се страхуват. Днес гражданите продължават с нормалния си живот – отиват на работа, изхвърлят си спокойно боклука, минават без притеснение през централните части на Виена. Спазват се мерките, естествено, но не се наблюдава паника поради снощната трагедия. Дори видях и майки с деца навън, когато отидох днес на пазар. Всички останали са по работните места.

– Вие лично страхувате ли се?

– Не, не изпитвам страх. Обичам да се разхождам из Виена и смятам, че е сигурен град. Снощи дори правех една от обичайните си разходки малко преди атентатът да настъпи. Наблюдавайки засиленото полицейско присъствие, се чувствам спокойна. В последната седмица има още повече униформени по улиците, не знам на какво се дължи това. Може би на протестите, които бяха организирани в града, свързани с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

– Как протекоха протестите във Виена, свързани с мерките срещу коронавируса?

– Те бяха два – единият беше срещу сградата на Операта, той бе протест срещу предстояшите рестрикции във връзка с коронавируса, а другият – антипротест, подкрепящ ги. Имаше дълги кордони от полиция, които разделяха двете шествия и осигуряваха реда в района.

– Имаше ли размирици или преминаха спокойно?

– Нямаше размирици, нямаше и насилие от която и да е страна. На мен ми беше любопитно като гражданин на друга държава да видя как ще се проведат протестите. Всичко протече спокойно, може би поради уважението, което имат австрийците към властите. Те винаги са го имали, въпреки че мнозина се обявиха против локдауна поради нарастващата безработица в града. Това е тема, която все повече тревожи гражданите на Виена.

– Какви по-строги мерки са в сила в града от днес?

– Освен мерките, които са еднакви навсякъде като поддържането на изключително добра лична хигиена и масовата дезинфекция, бяха въведени и множество ограничения за събирания на хора, включително и забрана на семейните събирания при повече от 10 души. От днес е въведен и вечерен час за заведения и магазини. От 20.00 ч. до 6.00 ч. хората трябва да са у дома. Вчера беше последният ден, в който гражданите на Виена можеха да се разхождат до късно вечерта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *