Българи от чужбина лъжат термокамерите на летището с… аспирин

Българи от чужбина лъжат термокамерите на летището с… аспирин

Завръщащи се от чужбина българи масово лъжат термокамерите на летищата, като пият аспирин още в самолета. Целта е да намалят температурата си и така да минат безпроблемно границата, за да се лекуват у нас. За порочната практика алармираха разследващи, които вече два месеца контролират трафика на пристигащите по границите у нас.

Според тях схемата е проста, но много ефективна. Още в началото на март у нас поетапно бе въведен контрол на летищата, както и задължително попълване на декларация на пристигащите от чужбина. Преди повече от месец пък бе разширен и кръгът на страните, от които завръщащите се у нас се поставят в задължителна 14-дневна карантина. За целта на летището се попълва декларация, в която лицето обявява личните си данни, данните на личния си лекар, с кой полет и от коя страна пристига, както и адрес, на който ще остане в изолация за две седмици. Формулярът е достъпен и онлайн на сайта на РЗИ и всеки, който се връща от чужбина, може да го попълни предварително, да го разпечата и да го остави на проверяващите на летището.

По нормативна уредба пък към формуляра завръщащият се получава и предписание от РЗИ. С него той се задължава да спазва дистанция от минимум 1 м спрямо хората, с които съжителства – това включва престой/спане в отделни помещения, при възможност, редовно проветряване, ядене по различно време, редовно почистване на дръжки и общи повърхности, използване на отделни кърпи в банята, миене на ръце преди ядене, след използване на тоалетна и т.н. Освен това при поява на грипоподобни симптоми (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, треска и др.) лицето е длъжно да се свърже незабавно с общопрактикуващия си лекар и/или Столична регионална здравна инспекция на телефон 0884889568. За неизпълнение на тези задължения карантинираният подлежи на наказателна отговорност съгласно чл. 355 от Наказателния кодекс – лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева, а в случаите на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, на лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Оказва се обаче, че в бланката липсва задължение лицата да декларират здравословното си състояние. Така дори те да знаят, че са болни, няма как да носят отговорност за деклариране на неверни данни, обясниха разследващите. Дори и да бъдат хванати тези хора, те биха могли да бъдат подведени под отговорност по доста по-лек текст от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години или глоба от петстотин до две хиляди лева. Затова разследващи призоваха бланката да бъде променена, като в нея изрично се вкара текст лицето да декларира здравословното си състояние. Заради липсващия текст във формуляра все по-често у нас се връщат хора, които нямат здравни осигуровки в чужбина, но са с установено заболяване.

В България дори да нямат осигуровки обаче, те имат право да се лекуват без пари. 650 лв. ще изплаща Националната здравноосигурителна каса на болниците за лечението на инфектирани с коронавируса COVID-19. Толкова е разписаната сума в клинична пътека 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“. Според нея минималният болничен престой е 3 дни. Не се отказва лечение и на здравно неосигурени лица, които са заразени. Лечебните заведения получават парите си за тяхната терапия от републиканския бюджет, както е регламентирано в Закона за здравето, а именно, че държавата поема лечението на неосигурени при аварии, бедствия и епидемии.

Заради пандемията от коронавирус хиляди българи се прибраха в България само през последните два месеца. Според информация на властите броят им вече минава 300 000 души. Не всички обаче бяха поставени под карантина, тъй като в началото изолацията беше задължителна само за пристигащи от конкретни дестинации. От началото на извънредното положение у нас досега в карантина са поставени близо 119 000 души, като само малка част са завърнали се от чужбина.

По данни на Столичното РЗИ, предоставени на „Монитор“, от 13.03.2020 година до 05.05.2020 година общо карантинирани са 12 899 души с основание „Пристигане от рискова зона“. От тях с изтекла карантина са 10 487 души, карантинирани в момента – 2412 души. В активна изолация по всички възможни причини към вторник пък са 22 879 души, показват данните на Единния информационен портал. В същото време по данни на МВР до 1 май у нас са образувани 1087 досъдебни производства за нарушаване на карантината.

Последните фрапиращи случаи на пристигащи болни у нас са на две жени, завърнали се от Нидерландия. Те са на възраст 41 и 42 години и са кацнали у нас на 1 май. Жените са били с леки симптоми за коронавирус, а след тестване с PCR се оказало, че са заразени. Те обаче са излъгали за начина си на придвижване от столицата до Хасково, съобщиха от областния кризисен щаб в града. Двете болни са пътували от столицата до Хасково с автобус, а оттам до село Брягово са ползвали такси. Заради това, че са заблудили властите, на двете им е повдигнато обвинение по чл. 270 от Наказателния кодекс, което предвижда затвор до 3 години или глоба от петстотин до две хиляди лева.

Само през последната седмица в хасковското село Брягово от Нидерландия са се върнали близо 30 души. С положителна проба е и 67-годишна жена в Хасково, която е пътувала с друг полет отново от Нидерландия. Положителна проба е дала и 16-годишната дъщеря на семейството от с. Криво поле, което в края на април се прибра с полет от Нидерландия. Положителни са и пробите на двамата българи, завърнали се с полет от Нидерландия в понеделник, съобщи bTV. Става дума за семейство, което е настанено за лечение в столичната болница „Света Анна“. Шефът на лечебното заведение д-р Петров пък заяви, че те са в добро общо състояние. Мъжът и жената са се прибрали през вчерашния ден от Айндховен. Бързите тестове са показали наличие на зараза с коронавирус, а пробите от PCR се очакват през днешния ден. Когато излязат окончателните резултати от тестовете, ще се прецени дали да се издирват пътниците от полета.

Пробация за тийнейджърка, нарушила карантината

15-годишна девойка от старозагорския квартал „Лозенец“ в продължение на 12 месеца ще има два пъти седмично срещи с пробационен служител. Наказанието е заради отклонение от режима на карантина във връзка с пандемичната обстановка.

Непълнолетната застана пред Темида, след като на 25 март не е била открита от полицейски служители на посочения от нея и приятеля й адрес, където двамата ще прекарат 2-седмичната карантина след завръщането си от Великобритания. Зина М. и приятелят й се завърнали с полет от Лондон на 20 март, на аеропорта в София попълнили декларация, в която посочили адрес на територията на ромското гето.

Оказало се че младите влюбени решили да живеят не на адреса на младежа, а при родителите на Зина, като се оправдали, че там имало по-добри битови условия. Наказанието е в резултат на постигнато споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор, то е одобрено от състав на районния съд. Поради непълнолетието на подсъдимата не е била наложена парична глоба. Споразумението е окончателно и има силата на влязла в сила присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *