Българи „забъркани“ в изстрелването на космическия дракон

Българи „забъркани“ в изстрелването на космическия дракон

“Спейс Екс” изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС), съобщи Би Би Си. На борда на капсулата “Дракон” са трима американци и един японец. Екипажът нарече капсулата “Резилиънс” (Устойчивост).

В екипа, работил за полета, има двама млади български инженери. Те работеха и за историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на “Спейс Екс”, което бе на 30 май.

30-годишният Кико Дончев е директор по поддръжката и интеграцията на “Дракон 2”. 25-годишният Орлин Велев-младши работи по структурната стабилност на корабите на “Спейс Екс”.

С транспортирането до МКС на астронавти на НАСА компанията на Илон Мъск слага край на девет години зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

Ракетата “Фалкон 9” бе изстреляна в 19,27 ч. източноамериканско време вчера (2,27 ч българско време) от космическия център “Кенеди” на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Илон Мъск бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса. Свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. “Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на Космоса”, заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването, на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци – капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в Космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Те ще прекарат 27 часа в орбита, маневрирайки бавно към станцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *