Българи в Гърция: Всичко е в пушек!

Българи в Гърция: Всичко е в пушек!

Елеонора Емилова живее в Халкида и има вила на потъналия в пламъци остров Евбея, предаде bTV. „Всичко е пушек. Нашата вила се намира точно там, където са пожарите – селото цялото гореше, имам видео. Нашата къща, за радост, не изгоря, но в селото има над 10 къщи изгорели“, разказа Елеонора Емилова. Българката добави, че ограниченият брой пожарни на втория по големина остров в Гърция не могат да помогнат достатъчно.

„Нещо като барака, където си държиш разни неща, на нас това ни изгоря. Пожарът е толкова голям, 7 дни гори, една-две пожарни нищо не могат да помогнат“, обясни тя. Огънят на острова е като от сценарий на филм на ужасите, споделя една от жените на ферибота, който извозва жителите на Евбея. „Решихме да тръгнем, защото се изплашихме. Когато пламъците се надигнат, а и в моето състояние – аз съм бременна, не се чувствахме спокойни у дома“, каза Мина.

Седми ден гръцките пожарникари се борят с пламъците на Евбея. Изпепелени са над 46 хиляди хектара земя. Пламъците погълнаха жилища и автомобили. Повече от 1000 огнеборци, 9 самолета и 200 машини бяха изпратени от Европа към Гърция. Южната ни съседка преминава през най-горещата вълна от 30 години насам. За щастие, пожарите около Атина и полуостров Пелопонес утихнаха. Някои обаче упрекнаха държавата, че не направила достатъчно, за да предотврати пожарите. Премиерът се извини и обеща държавна помощ. „Аз съм първият, който се извинява за каквито и слабости да е имало. Разбирам болката на нашите съграждани“, каза Кириакос Мицотакис. На помощ на Гърция се притече и Полша. Около 40 пожарни преминаха през България и поеха към южната ни съседка.