България ще може да разчита на финансова помощ от ЕК при влизане в Еврозоната

България ще може да разчита на финансова помощ от ЕК при влизане в Еврозоната

България ще може да разчита на солидна техническа и финансова помощ от Европейската комисия (ЕК) по време на подготовката си за влизане от ERM II в Еврозоната. Това потвърди зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на негово изслушване в работна група на Европарламента за разширяването на Еврозоната, чийто единствен български представител е Майдел. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, цитирани от „24 часа“.

„Важно е да запазим стабилността на икономиката и да продължим да изпълняваме критериите за нисък държавен дълг и дефицит, както и инфлация, за да може след няколко години да станем пълноправен член на ядрото на ЕС“, коментира Майдел. По думите й приемането ни в предверието на Еврозоната е исторически успех за България. „Предвид извънредните и независещи от нас икономически трусове заради Covid-19, за страната ни е важно ЕК да помага със експертна помощ за реформи, развиване на административен капацитет, изграждане на дигитално управление и други сфери, които да ни помогнат да изпълняваме икономическите критерии за влизане в Еврозоната“, каза още българският евродепутат.

„Една от новите програми на ЕС за следващите седем години, наречена „Инструмент за техническа подкрепа“, ще предоставя точно такава експертна и финансова помощ за държавите. ЕК предложи 864 млн. евро, от които държавите могат да поискат ежегодно до 31 октомври определена сума за подкрепа на реформи и модернизация през следващата календарна година. Подобна подкрепа е нужна, за да се ускори икономическото догонване на страните от Западна Европа без това да се отразява негативно на стабилните ни макроикономически показатели“, завърши Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *