България ще може да разчита на финансова помощ от ЕК при влизане в Еврозоната

България ще може да разчита на финансова помощ от ЕК при влизане в Еврозоната

България ще може да разчита на солидна техническа и финансова помощ от Европейската комисия (ЕК) по време на подготовката си за влизане от ERM II в Еврозоната. Това потвърди зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на негово изслушване в работна група на Европарламента за разширяването на Еврозоната, чийто единствен български представител е Майдел. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, цитирани от „24 часа“.

„Важно е да запазим стабилността на икономиката и да продължим да изпълняваме критериите за нисък държавен дълг и дефицит, както и инфлация, за да може след няколко години да станем пълноправен член на ядрото на ЕС“, коментира Майдел. По думите й приемането ни в предверието на Еврозоната е исторически успех за България. „Предвид извънредните и независещи от нас икономически трусове заради Covid-19, за страната ни е важно ЕК да помага със експертна помощ за реформи, развиване на административен капацитет, изграждане на дигитално управление и други сфери, които да ни помогнат да изпълняваме икономическите критерии за влизане в Еврозоната“, каза още българският евродепутат.

„Една от новите програми на ЕС за следващите седем години, наречена „Инструмент за техническа подкрепа“, ще предоставя точно такава експертна и финансова помощ за държавите. ЕК предложи 864 млн. евро, от които държавите могат да поискат ежегодно до 31 октомври определена сума за подкрепа на реформи и модернизация през следващата календарна година. Подобна подкрепа е нужна, за да се ускори икономическото догонване на страните от Западна Европа без това да се отразява негативно на стабилните ни макроикономически показатели“, завърши Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.