България с най-евтините ресторанти и хотели в ЕС

България с най-евтините ресторанти и хотели в ЕС

Настаняването в хотел в България, както и използването на услугите в барове, кафета и кръчми, е най-евтино сред страните членки на Европейски съюз (ЕС). Страната ни покрива 45.4 на сто спрямо средното ценово равнище за ЕС, показват данни на Евростат за 2019 г. Така тези услуги са с 54.6% по-евтини спрямо средното за ЕС.

Лидери по отношение на хотели и ресторанти са страни извън ЕС – това са Исландия, Норвегия и Швейцария. Веднага след тях са Дания и Швеция. Всички те са с покритие между 132-176 на сто на средното за ЕС равнище. На дъното е България, заедно с Румъния, Унгария, Чехия и Литва, която е с най-висок резултат от 70.4% или около 30% по-евтино хотелско настаняване.

В 6 от 10 групи продукти и услуги страната ни е последна. Освен хотели и ресторанти, ние предлагаме и най-евтини цигари и алкохол (61.8% покритие, 38.2 на сто по-ниски цени), дрехи и обувки (23.8 на сто по-ниски цени), както и мебели за дома, които са два пъти по-евтини спрямо средното за съюза. Смеките за битови нужди като наем, водоснабдяване, електричество и други са 63.5% по-ниски в сравнение със средното за ЕС. Транспортът и използването на обществен транспорт, включително железопътен, воден или въздушен, покрива 50.6% от показателя.

Изключения в класирането са цените за личен автомобил, за отдих и култура, както и за телекомуникации. Най-евтини са автомобилите, колелетата и моторите в Словакия, Полша и Кипър с малко над 80% покритие. България е осма отзад напред с 12.8% по-ниски цени или 87.2 на сто покритие. Разходите за комуникация в Полша, Румъния и Литва са най-малко – това включва пощенски и телефонни услуги. Най-скъпи са в Гърция, Белгия и Испания. Разходите за развлечение, култура и отдих у нас са с близо 40 на сто по-евтини, но лидер е Румъния с 41.9% по-ниски цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *