България с най-голям спад на новорегистрирани фирми в ЕС

България с най-голям спад на новорегистрирани фирми в ЕС

България отчита най-големия спад на новорегистрирани компании в ЕС през третото тримесечие на 2020 година, показват данните на Евростат. Като цяло статистиката в общността показва съживяване на бизнеса през летните месеци, когато коронавирусът отстъпи малко. Тогава новорегистрираните компании се увеличават с 2,2% на годишна база. Най-голям е ръстът във Франция (21,5%), Белгия (14,3%) и Литва (11,4%)

На обратния полюс е

България със спад на новорегистрирания бизнес от 18,3 на сто

спрямо същото тримесечие на 2019 г. След нас се нареждат още Германия (-14,6%) и Нидерландия (-13,3%).

През третото тримесечие намаляват и декларациите за фалит – със 17,7% на годишна база за ЕС и с 19,8% в еврозоната. Данните за България показват, че подадените заявления за фалит намаляват с 9,3%. През второто тримесечие също има спад – в рамките на 33,6 на сто.

Междувременно стана ясно,че работодатели от Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) вече обсъждат възможността медицински екипи да ни имунизират срещу COVID-19 в офиса, когато ваксинацията стане масова.

Засега дискусията се води само в асоциацията, но скоро предложение ще бъде отправено на други работодателски организации и синдикати. Това обяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

„Това ще е много по-лесно за организация, отколкото да ходиш до личния си лекар. Спокойно

може да бъде осигурено от всеки работодател

медицински екип да имунизира служителите в офиса. Трябва да се помисли върху това, вече водим вътрешни разговори“, заяви той. Според него това няма да доведе до опасност бизнесът да ни задължава да се имунизираме задължително. Но Иванов отчете, че нагласите към ваксините се променят непрекъснато и вече вървят в посока на това хората да се имунизират.

„Все пак трябва да се намери някакво решение, за да излезем от ситуацията. Но се опасявам, че поне още година ще сме в това положение. Миналата година се надявахме, че след първото шестмесечие ще има повишаване на икономическата активност, но това не се случи. А и ако това продължи, ще има две години загуби за туризма, което е убийствено“, коментира Иванов. Той добави, че

икономическият спад за миналата година ще е около 4%,

като през четвъртото тримесечие едва ли ще се отчете възстановяване.

„Очакванията за 2021 година беше за ръст, но той няма да се състои. 15 000 пък са новите безработни през декември 2020 г., което е очаквано за затварянето“, обясни още експертът. Като нова тенденция на пазара на труда пък е съкратени от секторите хотелиерство и ресторантьорство да се пренасочват към индустрията, която може да поеме безработни и има търсене. Стагнация се забелязвала и в IT сектора, където не се търсели нови кадри.