България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски

Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово.

България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски.

Той е бил учител в карловското село Войнягово. Там още помнят Апостола и се гордеят с делата му. „Левски е имал 19 ученици. В класната стая е имало две дъски – табло на честа и на порицанието. На едното записвал имената на послушните, а на другото на тези, които не слушат”, разказа секретарят на местното читалище Цонка Дамянова в ефира на „Събуди се“.

Рождението на Левски в Ловеч ще отбележат с гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче от 10.00 ч. След това в салона на Народно читалище „Васил Левски-1924 г.“ – с. Къкрина, ще бъде прожектиран документалният филм „Прослава на Левски“ (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей, пише БТА.

По-късно, от 17.30 ч. в храм „Успение Богородично“ в Ловеч, ще има панихида за Апостола. След нея е гражданското поклонение пред паметника на Левски в града. В музея „Васил Левски“ желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.

Левски е роден в град Карлово в много бедно семейство. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Обесен е на 19 февруари 1873 година.