България е готова да приеме 100-150 мигранти от Кипър

България е готова да приеме 100-150 мигранти от Кипър

България е изразила намерение да приеме 100-150 мигранти от Кипър. Това съобщи БНР, позовавайки се на кипърския вътрешен министър Никос Нурис.

Преместването на мигранти от Кипър в България е в рамките на предложения от Европейската комисия механизъм за доброволна солидарност на държавите членки със страните, които са на първа линия на миграционния поток.

Средиземноморската страна е под силен миграционен натиск – търсещите убежище вече достигат 6% от общото ѝ население.

Готовност да приемат по 500 мигранти са изразили и Франция и Германия. Чехия и Швейцария са предложили финансова помощ – съответно от 1 млн. евро и 10 млн. евро, обобщи министър Никос Нурис.

Кипър държи нежеланото първо място в ЕС по процент на търсещите политическо убежище, който е достигнал 6% от общото население, каза вътрешният министър.

В тясно сътрудничество с Европейската комисия и Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) Кипър е увеличил значително връщанията на незаконни мигранти в страните им, като от началото на годината досега са обхванати 4500 души.

Общата политика на петте средиземноморски страни на първа линия – Кипър, Гърция, Италия, Испания и Малта (форматът MED5), и насърчаването на нов Европейски пакт за убежище и миграция ще бъдат обсъждани на министерска среща на върха, която ще се проведе на 7 и 8 октомври в Кипър.