Българин от Лос Анджелис: Безработицата никога не е била толкова висока

Българин от Лос Анджелис: Безработицата никога не е била толкова висока

Как се справят американците и какви мерки вземат властите в справянето с коронавируса, marica.bg попита един пловдивчанин – Атанас Лазаров. Той е бивш футболист на Марица Пловдив. Живее в Америка вече 8 години. Работи като барман на две различни места.

„Вече месец всички тук в Лос Анджелис, щата Калифорния, сме под карантина и цялата икономика е засегната. Всичко е затворено със изключение на жизненоважните услуги. Последно губернатора на щата нареди да си останем по домовете до 15 май.

Пазаруването по магазините става само с маски и трябва да се спазва дистанция от 6ft (1.82m). Както и по целия свят и тук тоалетната хартия е дефицит. Не мога да кажа че нещо липсва по магазините иначе. Просто в момента хората пазаруват по много повече и гледат да се запасяват за седмици. Ако нещо свърши на деня, на другата сутрин е заредено.

Яйца е позволено по 2 картона (картон е кутия с 12 яйца) максимум на човек при покупка. Ресторантите за бързо хранене са отворени, но приемат само поръчки “за вкъщи” или ако си направил такава преди това онлайн.

Всички ресторанти, барове, хотели, плажове, паркове и публични градини са затворени. Като цяло хората се разкарват по улиците, кой тича, кой колело кара, кой си разкарва кучето, но всеки гледа да спазва дистанция. Всичко е много по-тихо в момента, отколкото преди карантината“, заяви пловдивчанинът.

„Тук няма забрани като другите страни да не излизаш или да не можеш да напускаш града или щата. Не съм на 100% сигурен, но мисля че е против Американската конституция да ти забранят да излизаш от вкъщи, освен ако не е някакво военно положение, за това всеки щат има наредба за “Остани си вкъщи”.

Безработицата в страната в момента е най-висока може би в историята на Америка, което е нещо нормално с оглед на обстоятелствата. Всеки, който е останал без работа заради карантината от вируса, е на безработни помощи от страната. Всеки щат има различен размер на помощите за безработни.

Тук в Калифорния е от $40 до $450 на седмица, според това какво си заработил последните шест тримесечия. Но от началото на април държавата отпусна още пари заради пандемията и дават по допълнителни $600 на седмица. Отделно раздадоха така наречените “Стимулиращи чекове” от по $1,200 на всеки гражданин направил по-малко от $75 хил за годината и по $500 за дете, каза Лазаров.

„Държавата отпусна също така много пари за малките и големи фирми с най-различни условия на заемите, като някой от тях са или безлихвени или дори могат да бъдат опростени, ако покриват определени условия. Моята съпруга Чериш кандидатства за нейния фризьорски салон“, завърши нашенецът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *