Българин от Виена с приложение срещу коронавируса

Българин от Виена с приложение срещу коронавируса

Българин от Виена застана начело на екип от специалисти от цяла Австрия и заедно създадоха ново мобилно приложение. NOVID20 работи за ограничаване на бързото разпространение на коронавируса в Европа, пише bg-voice. Технологията ясно показва местата, където можем да останем, без да сме изложени на риск от инфекция, а това ще помогне за по-голямата сигурност и на рисковите групи в тази извънредна ситуация.

Създателите на мобилното приложение очакват, че използването му ще съкрати и продължителността на периода на карантината.

Проектът е дело на международен доброволчески екип от специалисти в различни сфери начело с българина Михаил Ковачев. За популяризирането на приложението и ползите от него отборът на NOVID20 се свързва с отговорните министерства и органи, както и с университети и телекомуникационни компании.

Михаил Ковачев е студент по бизнес администрация във Виена. Той застава начело на

екип от над 80 млади специалисти

в различни сфери от цяла Австрия, които дни наред работят по създаването на адаптирано европейско решение по пример на успешни приложения от Азия с най-високите стандарти за защита на данните.

Целта е бързото намаляване на процента от инфекция, причинена от Covid-19. Проектът е подкрепен от експерта по медицина Франц Висбауер, много програмисти, учени, юристи, големи световни компании и вече е готово да заработи и у нас.

Пред Радио София той разказа, че хората в Австрия спазват въведените ограничения. „В момента живея живота си само онлайн.“

Идеята за специалното приложение възникнало, след като Михаил Ковачев се върнал от Испания. Видял нарастващата статистика на заразените, свързал се с приятел в Южна Корея, за да разбере как се справят там, а след това със свои приятели програмисти и съмишленици се концентрирали да адаптират апликацията за Европа.

Ковачев обясни, че принципът използва

близостта на мобилните телефони

един до друг и времето за възможен контакт между хората. Ако някой се зарази, то информацията се изпраща на хората, които скоро са били в близост. Личните данни на ползвателите остават защитени от достъп на институции, уверява българинът.

„Убедени сме, че в допълнение към ограниченията за движение и карантинни мерки, съвременните технологични подходи също дават решаващ принос за предупреждение на хората в ранен етап и забавяне на процента на заразяване“, убеден е Михаел Ковачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *