НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Българин, заразен в Англия, разказа за болестта и връщането си в България

Мъж от Русе, който работил в Англия и преболедувал заболяване със симптоми, характерни за коронавирус, разказва дали е получил помощ там и как се е върнал в България. След като се връща в Русе, той дава положителен резултат при тест за COVID-19.

Пред БНТ русенецът, пожелал да не се разкрива самоличността му, потвърди, че е единият от двата последни тествани и потвърдени случая с COVID-19 в крайдунавския град.

Всичко е започнало в края на март, когато той е бил още в Англия и е почувствал загуба на обоняние, вкус, отпадналост, световъртеж.

Без да получи сериозна помощ от местните власти, е преминал за около две седмици през болестта с повече употреба на витамини, чай и плодове.

„Отказаха да ми дават какъвто и да е съвет, а ми казаха, че могат да пратят линейки. По-скоро исках да ми дадат съвет какво да правим, ако придобием по-сериозен статус. Никаква реакция, аз имам и лично джипи там, което по никакъв начин не ми е помогнало“, разказва мъжът.

След като се е почувствал по-добре, той и един от съквартирантите му, също преминал през сходно заболяване, са решили да се върнат в Русе с кола.

След близо два дни път, часове чакане по границите и само с попълване на декларации и паспортен контрол на някои места, те стигат до Дунав мост 1 през нощта на 26 срещу 27 април.

„Единствено някакви мерки видяхме в Румъния, където след 8-часово чакане на проверка, която беше точно 3 минути и попълване на декларация на румънски език, който аз не зная, че преминавам транзит, с конвой ни изкараха до магистрала и дотам. Никакъв контрол“, казва мъжът.

На българо-румънската граница русенците настояват да им бъдат направени тестове именно поради заболяванията, които са преминали.

„Съвсем човешки и хуманно смятам, че сме постъпили“, казва мъжът.

Двамата русенци са се изолирали в квартира, от която не са излизали след пристигането си в града.

По съветите единствено на личните си лекари продължават приема на повече течности, витамини и плодове и чакат изтичането на 28-дневната карантина.

„Промиване на нос, гаргара на уста. Общо взето такива хигиенични неща, които трябва да се предприемат и да не излизаме, разбира се“, казва мъжът.

След първите положителни тестове двамата мъже обаче се притесняват от неяснотата кога и как ще бъдат отново тествани, за да са сигурни, че са се изчистили от заразата и да се приберат най-сетне при своите близки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *