Българин в Япония разкри защо там няма карантина

Българин в Япония разкри защо там няма карантина

Япония бе сред първите държави, засегнати от коронавируса. Това се случи, когато през февруари бяха открити заразени на круизния кораб „Даймънд Принцес“, пише „Трафик“. Въпреки това обаче доскоро броят на заразените беше малък, въпреки че Япония е гъсто населена, има силно застаряващо население и тесни контакти със съседен Китай. Правителството не предприе твърди мерки.

Днес също така имаше рекорден брой на заразените в страната – 277, с което станаха 2 661, а починалите 57. „Всички училища в страната бяха затворени две седмици преди пролетната ваканция, отменени бяха и всички големи мероприятия. Магазините и ресторантите обаче останаха отворени“, разказва българинът Иван Ботев, който живее в Страната на изгряващото слънце. Той е преподавател в университета Тойо в Токио.

Слабото разпространение на Ковид-19 в Япония първоначално събуди подозрения, че истината се прикрива съзнателно. Макар че има възможност да изследва по 6000 проби за коронавирус дневно, в Япония досега са направени едва 14 000 теста – т.е. 20 пъти по-малко, отколкото в Южна Корея. Експерти от японското Министерство на здравеопазването обясняват, че тестовете съзнателно се ограничават само до региони, в които има много случаи на заразени.

„Малкият брой на взетите проби се дължи на това, че властите искат да запазят наличните ресурси за тежките случаи, които могат да се появят“, казва германският политолог от университета в Токио Себастиян Маслоу. Според Иван Ботев традициите и порядките в японското общество донякъде са причина там да няма взрив от заразени.

„Тук всички поддържат стриктна хигиена от най- ранна детска възраст. Освен това за разлика от европейците, японците не се здрависват при среща, нито се целуват. Те само леко се покланят. И без да има епидемия ползването на дезинфектанти и честото миене на ръце са си нещо нормално. Носенето на маски също е неотменна част от ежедневието на на милиони японци. Особено в този сезон, когато тук е пролет , дърветата цъфтят и във въздуха има много полени. Сега е сезонът на алергиите и затова така или иначе повечето хора носят маски“ , казва пловдивчанинът.

И макар, че и там има криза за предпазни средства, почти всеки японец има в дома си по 1-2 кутии предпазни маски. „Има експерти, които настояват да се обяви извънредно положение, тъй като смятат, че по този начин заразата няма да се овладее. Доскоро власитте се опасяваха, че това ще попречи на Олимпийските игри, но така или иначе вече са отложени за догодина. От тогава насам имаше две изявления на губернатора на Токио и едно на премиера. Те препоръчват самодисциплина, казват “ стойте си в къщи, не излизайте без работа“.

Предупредиха , че ще затворят Токио, ако има огнище. Снощи губернаторът на Токио каза, че има оздравели. Броят на заразените се увеличава, както и броят на починалите“ разказва преподавателят. засега има само препоръки за спазване на социална дистанция и хигиена, глоби не са въведени. Това донякъде е проблем, защото хората не знаят какво да правят. Всеки избира начин , по който да се пази. Много хора Тръгват по-късно за работа , а се прибират по-рано , за да не са в претъпкани влакове. Тук влаковете са основният транспорт и много хора ги ползват, за да стигнат докъдето и да било. Фирмите плащат картите на работещите и всички пътуват с влак. Само тези , които живеят далеч от гара, пътуват с кола. Затова там има струпване на повече хора.

Смъртта на един от най- популарните комедиини артисти в Япония също стресна много хора. На 70 години от коронавирус почина Кен Шимура. Това показва, че никой не е Господ и парите нямат значение, коментира българинът. Децата са във ваканция за един месец. Сега се говори , че втората седмица на април учебните занятия ще бъдат отменени. Като университетски преподавател мога да кажа , че семестърът трябваше да започне в началото на април, намалиха дължината на семестъра и той ще започне през май. Тук няма дистанционно обучение, просто учебните занятия бяха отменени, допълва Ботев.

Японците обвиняват Китай, че липсата на обществена хигиена е довела до избухване на епидемията. Засега здравната система на Япония е стабилна. „Тук всички имат здравни застраховки. Държавата поема 70% от цената на медикаменти и прегледи, а човекът – останалите 30%. Има специален телефон, на който се дава информация и препоръки как да се действа при симптоми на зараза. Масово тестване в Япония няма. Тестват се само хората със симптоми“ разказва Ботев.

Той признава, че макар една от най- дисциплинираните нации, японците също са минали през периода на паническо презапасяване и там също се е наблюдавал симптома с тоалетната хартия. „Всъщност в Япония е производител на тоалетна хартия и криза няма. Супермаркетите започнаха да изваждат навън огромни палети с рула, за да успокоят хората, че няма да свърши“ разказва той.

Епидемията обаче може да се окаже фатална за много бизнеси, свързани с туризма. Сега е сезонът на Сакурата – красивият месец, в който вишните цъфтят , а Япония се превръща в цветна градина. Правителството отделя специален бюджет за подпомагане на фирми и предприятия. За хората, които получават ниски заплати, ще има еднократна безвъзмездна помощ.

Вчера бе взето решение компаниите да се освободят от определени данъци, ако продажбите им спаднат с над 50 на сто на годишна база з апериода между февруари и октомври. В този случай фирмите изобщо няма да се облагат за имоти и активи, Ако имат спад на продажбите с 30 до 50 процента, фирмите ще плащат наполовина тези налози. Японското правителство ще наложи мораториум върху данъчните плащания на компаниите, които от февруари отчитат понижение на месечните си приходи с 20 на сто и повече спрямо същия период на предходната година заради епидемията от коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *