Българин в Шанхай: Китайците ударно се ваксинират – над 52 млн. за месец

Българин в Шанхай: Китайците ударно се ваксинират – над 52 млн. за месец

Година и половина измина, откакто Китай овладя първата вълна, а правителство в Пекин обяви, че ще ваксинира близо милиард души и ще въведе вирусен паспорт.

„Китайците ударно се ваксинират. Всеки месец излизат доклади за ваксинираните, като за февруари бяха малко над 52 млн. Има още много до 1 млрд., но ударно се ваксинират навсякъде“, обяви директорът на българското училище в Шанхаий и преподавателят в китайския университет „Джаотонг“ Димитър Владиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че в Китай се използват 5 вида ваксини и допълни, че наскоро са започнали обсъждания за въвеждане на ваксинационен паспорт в цялата страна.

„Предложение на Китай към страните от ЕС и Щатите и навсякъде, където се ваксинират, е да се унифицират тези паспорти, които ще бъдат електронни или на хартиен носител – да се въведат точно тези ваксини, които могат да бъдат признати за целия свят“, посочи Владиков.

И обърна внимание на „зелените кодове“, които позволяват на китайските граждани да сертифицират здравния си статус.

„Това е една от мерките, които китайците въведоха първи тук. Това е здравен код, който всеки има на телефона. Той показва дали си здрав или дали си се ваксинирал. Може да се извади на хартиен носител като сертификат. Хората го приемат като част от борбата с този вирус и като стъпка напред“, каза още Владиков.

Той обясни и неприложимостта на „зелените кодове“ в ЕС, където подобна мярка е несъвместима с регулациите за конфиденциалност и би създала дилемата: нарушават ли се основни човешки права като правото на придвижване.

„Тук тази дилема не съществува и тук това е една от мерките, които се използват навсякъде“, посочи Владиков.

Преподавателят изтъкна, че процесът по въвеждане на ограничителни мерки в Китай е по-ефективен, защото гражданите не участват в диалога за мерките.

„Хората са извън уравнението. Тук става въпрос за три страни: правителството, болниците и авиокомпаниите. Коментира се между тези три страни и процесът на комуникация тече по-бързо, а гражданите само се информират“, поясни директорът на българско училище в Шанхай.

„След година и половина всички се надяват, ако не през лятото, то до края на годината да се отворят границите. Аз имах желанието лятото да пътувам към България, в момента и в България е зле положението. В Китай с тези ваксини дано всичко стане по-бързо и да се отворят границите. Освен да чакаме и да бъдем позитивни, няма много други неща, които може да се направят“, заяви Владиков.