Българин в Лондон със социална програма за хората в нужда

Българин в Лондон със социална програма за хората в нужда

Българин в Лондон помага на хора в затруднено положение в трудните времена на пандемия в английската столица. Със средства от бизнеса си той е разработил своеобразна социална програма и субсидира онези, които имат нужда.

Социалният бизнес на Илиян Кузманов е от три години, но в сегашното време на карантина той изглежда по-нужен отвсякога. Българинът предоставя жилища на хора, които работят за него, и сам финансира социална програма за тях като например неплащане на наем, когато някой от служителите му не работи повече от 25 часа на седмица.

По думите му компанията му е платила над 30 000 паунда, за да субсидира тези, които са в затруднено положение.

Освен в Лондон Илиян решава да пробва социалния си бизнес и в България. Той предлага обогатена функционална храна, като 100% от печалбата отива за култура и социална адаптация за хора зад решетките, жени – жертва на домашно насилие, и деца, излизащи от домове.

В Пазарджик е организирал работещо Пространството за културен обмен Езолигенция, което да послужи за център, обединяващ всички социални услуги.

Във време на криза и социална изолация компанията, която носи финансите за социалния бизнес, търпи пълна реформация. Илиян намира евтина индийска софтуерна компания, която за стотинки дигитализира бизнеса му, предоставяйки апликации за клиенти и служители. Разработва иновативен социален продукт, който се ангажира да предостави и изгради това, което досега е струвало на държавата стотици пъти повече. И всичко това по време на криза.

„Ситуацията е нещо невиждано досега и засяга всеки аспект от живота ни. Това не са атентатите от 11 септември, това е всеобхватна криза, която ще промени света, в който живеем. Да не забравяме, че този момент е нов за всички ни, всичко след него ще бъде ново“, казва Илиян, цитиран от Desant.bg.

Той призова да се мисли и за малкия бизнес. „Ние се хващаме за предложенията и обещанията за помощ, идващи от столиците, призоваващи милиарди за подпомагане на бизнес и звучащи красиво зад микрофони и на червени килими. Само че те са ехо на големия бизнес, който има тежестта да въздейства на тези, които взимат решения. А същевременно много малки компании, работещи в малките градове, далече, на километри от столицата, са незабележими на фона на разразилата се буря“, предупреди Кузманов.

Той е категоричен, че малкият бизнес е възможност за самореализация, място да се почувстваш свободен, което осигурява работни места и икономически растеж. „Забравяме, че обикновените многобройни българи в чужбина са важен прешлен от гръбнака на българската икономика, въпреки че ги канехме да се върнат в България“, допълни Кузманов.

То призова да им се даде глътка въздух и стимул за промяна. „Да, повечето от нас усещат осезаемо въздействието на пандемията – нашите кафенета, ресторанти, фитнес зали, кина, театри и библиотеки – всичко, с което сме свикнали, е затворено за неопределено време. Но когато сме заклещени от невидима заплаха, е идеалното време за промяна, дори с последните сили, които имаме. Защото когато започнеш от нула и няколко пъти минаваш през нея, се учиш, че бизнес означава не даденост, а постоянно желание да бъдеш по-добър в оцеляването, всеки следващ път“.

Това, което прави Илиян, е негово лично желание. „Бизнесът е свобода, а социалният бизнес е нещо повече от това. Правиш неща, който смяташ, че са необходими, търсиш съмишленици, помагаш на хора. Без заплата, не от 8 до 5, не докато ти плащат заплатата, а като начин на живот. Не докато ти свърши грантът или си усвоил парите от програмата, или докато просто изхарчиш едни чужди пари, а твоите си ги къташ, за да тънеш в лукс. Харчиш си от собствения джоб. Имаш избора да ги похарчиш за всякакви глезотии, или за семейството си, но ти избираш да правиш това, което смяташ, че има смисъл. Аз смятам, че на това принадлежи бъдещето, на свободни хора, и всичко друго е длъжно да остане в историята“ – обобщава сънародникът ни.

Преди време Илиян Кузманов бе отворил в Лондон кафене със социална кауза, за което BG VOICE писа. В неговото EZO Bistro в помещението на гарата на квартал Баркинг в английската столица той бе разположил библиотека, картинна галерия и кафене и бе дал възможност на хората, които нямат средства, да си сипят там безплатно кафе, чай, както и да си хапнат бисквитки. Посетителите имат възможност и да поиграят шах, защото част от масите бяха декорирани като дъски за древната персийска игра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *