Българин, върнал се от Испания, преболедувал вируса още през февруари

Българин, върнал се от Испания, преболедувал вируса още през февруари

Как българин, върнал се от Испания, преболедува вируса още през февруари? Митко Йорданов от София пътува до Испания в средата на февруари, когато все още няма информация, че вирусът е дошъл в Европа, съобщава bugaros.ovh. 39-годишният мъж, който от години не е боледувал, разказва:

„Беше нещо съвсем непознато. Специфичното беше един ужасен задух, който не ми позволяваше да дишам по никакъв начин. Кашлицата беше много суха – искаш да се изкашляш, но не можеш.

Тъй като оплакванията ми започнаха през нощта, отидох в спешното отделение на Окръжна болница, там ми казаха да отида при личния си лекар и че не съм спешен случай, щом не съм се обадил на 112 и съм дошъл самостоятелно. Даже ми поискаха 10 лева, за да ме прегледат.

Отидох до денонощна аптека и си купих лекарство, което се впръсква с инхалатор, но то не ми помогна въобще. Единственият начин, по който можех да дишам, беше като се прегъна, навеждайки се напред. Спал съм свит, за да мога да дишам коремно. Гръдните ми мускули не работеха изобщо. Невъзможно беше да спя по гръб, защото не можех да дишам.“

Митко отива при личния си лекар, който го изпраща на рентген, снимката показва, че има пневмония. Следва лечение с антибиотици.

„Антибиотиците ми облекчиха дишането, но не ми помогнаха да започна да отхрачвам. Няколко пъти ходих при лекаря и той ми променяше лечението през няколко дни. И на двамата не ни хрумна, че имам коронавирус.“

Митко се досеща от какво боледува чак през март, когато по медиите започват разяснения за симптомите на Covid-19 и разбира, че са абсолютно същите с неговите оплаквания.

През април той си прави кръвен тест и се оказва, че има вече антитела.

Спомня си, че в Барселона се е срещал с много хора, може да се е заразил навсякъде – там или по време на пътуването си до България. Всички приятели и познати на Митко в Испания се чувстват добре.

„На онези, които си мислят, че това е просто грип, не им пожелавам да усетят това, което аз преживях. Положението е много сериозно, човек в такова състояние иска само на всяка цена да може да диша. Никой не е застрахован – всеки може да се зарази.

Много внимавам, мия се ръцете редовно, по няколко пъти на ден дезинфекцирам, ходя навън само с маска. Вече свикнах.“

Колкото до факта, че вероятно е един от първите случаи на Covid-19 у нас, Митко е доволен, че не е влязъл в статистиката на заболелите и не му се е наложил престой в болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *