Българинът трудно ще възстанови навиците си в туризма

Българинът трудно ще възстанови навиците си в туризма

Намаляването на ДДС ще се отрази различно върху различните обекти от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Може да има два подхода, обясни пред БНР Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Първият модел се изразява в намаляване на стойността на предлаганите услуги. При втория част от ресурса може да се насочи към персонала, а друга част да отиде за поддръжка на дълготрайните материални активи.

Между 80 и 90% в сектора са микропредприятия с ниска ликвидност и без големи финансови резерви, уточни Атанас Димитров.

Не е необходимо да се намалява ДДС навсякъде, подчерта Димитров. Ние сме бизнес на свободното време. Докато при стоките от първа необходимост реализацията „по default“ е гарантирана, при туризма не е така, посочи Атанас Димитров.

По думите му по време на кризата туризмът бил „замрял на 100%“ и навиците на хората ще се възстановяват изключително бавно. Те ще продължат да се хранят и да пият лекарства, но няма бързо да тръгнат отново на ресторант, допълни той.

„Всеобщо е заблуждението, че този бизнес е изключително лек, с огромна принадена стойност“, подчерта Атанас Димитров в коментара си за съпротивата срещу намаляването на ДДС конкретно в туризма, въпреки наличието и на други сериозно пострадали сектори.

Фактите не показват такава голяма рентабилност. Това е скъп бизнес, в който се изискват постоянно инвестиции, реновации и поддържането на голям персонал, изтъкна Димитров.

Като един от проблемите той открои текучеството на кадри към европейските страни през последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.