НОВИНИТЕ

Българинът още смята, че коронавирусът е някакъв грип

Въпреки по-високия процент на положителни тестове през последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с COVID-19. През юли 35 на сто са твърдели, че „коронавирусът е огромна заплаха“, но 46 на сто са били по-близо до мнението, че „коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен“.

Това показват данни от изследване на агенция „Галъп интернешънъл“, направено „лице в лице“. Изследването е било в периода 2-10 юли сред 806 души, съобщават от агенцията.

Ясно са се очертали различията между поколенията – сред най-възрастните закономерно е надделял по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е било спокойното гледище, допълниха от агенцията.

Близо половината от участниците са изразили подкрепата си за работата на националния оперативен щаб срещу коронавируса, а 34 на сто не са я одобрявали. На фона на отношението на обществото към вируса в последните седмици, тази подкрепа за действията на щаба изглежда по-скоро протоколна. Българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност, добавиха още от „Галъп“.

Най-сериозни дялове респонденти са приели да ограничат посещенията си в търговски центрове и ресторанти, а най-малък дял са били склонни да намалят времето с приятели. Това се дължи и на жизнения стандарт, който, особено сред по-възрастните хора, не благоприятства посещението на търговски комплекси и ресторанти. В отговорите „се оглежда“ и декларативност, особено по отношение на търговските центрове и ресторанти.

Работата от вкъщи е била подкрепена от 47 на сто от участниците в изследването, които са заявили, че не биха имали нищо против често да работят от вкъщи, но 32 на сто намират аргументи против този начин на работа. В изследването 46 на сто са се обявявили против дистанционното обучение, 28 на сто са били „за“, а 26 на сто не са могли да преценят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *