Българинът, герой от Ню Йорк, решил да стане полицай след атаките от 9/11

Българинът, герой от Ню Йорк, решил да стане полицай след атаките от 9/11

Българският полицай, който стана герой като спаси 3-месечно бебе в Ню Йорк, решил да стане полицай след атаките от 11 септември. В неделя Дилян Кръстев трябвало да почива, но доброволно взима двойна смяна, пише bg-voice. Патрулира в района на прочутия Бруклински мост.

“Както си стоях в полицейската кола забелязах, че отсреща на улицата срещу мен спира една кола. Вътре излиза едно момиче, тръгва да бяга към мен, между колите и в този момент разбрах, че нещо се е случило, за да бяга между колите и да рискува живота си по този начин” разказа той.

Жената обяснила, че в нейната кола има бебе, което не диша. В следващия момент офицер Кръстев също тичал между колите на натовареното кръстовище.

В колата заварва майката да се опитва да спаси бебето, но неуспешно.

“В този момент грабвам детето. Детето беше безжизнено, не дишаше. Започвам да правя сърдечен масаж на детето, но е малко по-трудно отколкото на зрял човек”, спомня си Дилян.

“Масажирам детето, правя сърдечния масаж и казвам на майката: “Трябва да ми помогнеш, защото за това трябват двама души. Не мога да броя и същевременно да правя компресии и да му подавам кислород в същото време”, разказва още за драматичния момент българинът.

Той не си спомня колко пъти двамата направили последователните движения, но в един момент забелязал, че през носа започват да излизат балони и през устата се връща млякото на детето.

“Продължаваме по същия начин – с кислород, сърдечен мажас, повече балони, всеки път се обръща детето, може би 2-3 повтаряния. Изведнъж всичкото това мляко, от което се беше задавило детето и не можеше да диша, излезна. Започна детето да си движи очите, ръцете и крачетата му да се помръдват”, разказва още българският полицай.

“И то изплака и точно когато детето изплака и се върна към живот и линейката пристигна”. Вече трети ден малчуганът е болницата заедно с благодарната майка.

“Той беше ангел за нас. Целият 84-и участък са ангели за нас, те откараха навреме бебето ми в болницата. Изключително съм им благодарна. Ако не беше офицер Кръстев бебето ми нямаше да е тук.”, категорична е благодарната майка Латиша Харпър, която разказа за преживяното пред BG VOICE.

“Всичко се случи перфектно, аз бях на правилното място в точно този момент”, обяснява пък българинът.

35-годишният офицер Кръстев е роден в Сливен. Идва в Съединените щати през 1999-та. Две години по-късно е гимназист в Бруклин, когато терористи врязват самолети в кулите близнаци на Световния търговски център.

“Даже се виждаше пушека на двата небостъргача, които паднаха в Ню Йорк, от моята гимназия. Когато учениците бяха в класната стая и от време на време се чуваше по радиостанцията на училището, във всяка стая има говорител, и викаха дете в офиса, всеки си мислеше най-лошото, че е загубил родител. Беше наистина тежък момент. Момент, който ме накара да се замисля какво искам да направя в живота си и че искам да помогна на хората когато порасна”, спомня си българинът.

Няколко години по-късно Дилян Кръстев завърва криминално право в Колежа „Джон Джей“ и постъпва в редиците на нюйоркската полиция, чието мото е „Учтивост, професионализъм, уважение“.

Вече 10 години офицер Кръстев патрулира улиците на най-големия американски град. Той е член и на новосъздадената българо-американска полицейска асоциация.