БФС почете 80 години от рождението на Иван Славков

БФС почете 80 години от рождението на Иван Славков

На днешния 11 май се навършват 80 години от рождението на бившия президент на Българския футболен съюз и Българския олимпийски комитет проф. Иван Славков.

По този повод от БФС почетоха паметта на легендарния ръководител.

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г.. Завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София. Спортува водна топка като студент в отбора на Септември.

От 1967 до 1969 г. работи като журналист в икономическия отдел на в. „Труд“. В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК Левски (София).

Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. Остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК).

През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). Заместник-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г.

През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз. Преизбран е на този пост през май 2001 г. През същата година е преизбран и за председател на БОК.

Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

На 23 октомври 2003 г. Славков е награден с Орден „Стара планина“ първа степен по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта.

Иван Славков е начело на БФС до 2005 г., когато на президентския пост го наследява Борислав Михайлов.

Иван Славков умира на 1 май 2011 г. след тежко боледуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *